fbpx
Nyomj Entert

Print katedrális

Ahogy a 3d nyomtatás világa tágul, úgy születnek meg egészen elképesztő és eddig sosem látott formák a tudomány számos területén. Ennek az ismeretlennek a produktuma a ‘Digital Grotesque‘-es srácok barokkos, H.R. Gigger-es 16 négyzetméteres “szobája”.
Az alien fészekre emlékeztető print anyag előállítása csak részenként történhetett, hiszen a szoba közel három méteres így azt darabonként építették fel. Az alapanyag választás szintén egyedülállónak számít, hiszen homokkőből még nem készült hasonló 3D nyomtatott tér.

small0

A csapat a formák kialakítását egy algoritmusra bízták, mely ha nem is teljesen véletlenszerűen építette fel a barokkos elemeket, mégis a végeredményt nem lehetett előre megjósolni. (Gigger fejében is egy algoritmus futott?) A milliméter pontossággal megalkotott tér, e technológia végtelen lehetőségeit hivatott demonstrálni, így a Digital Grotesque által megalkotott szoba inkább csak egy hihetetlen vizuális élmény.

small1 small2

httpv://vimeo.com/74350367

A részek 3D nyomtatása több hétig tartott, viszont a lepucolt elemeket egy nap alatt összeillesztette a csapat. Képzeljük csak el, mit tartogat a jövő az építészek számára, ha ez a technológia már a gyakorlatban is részese lesz a kivitelezési folyamatoknak.

small3