fbpx
Nyomj Entert

Riiki | Szigetközi lebegés a Csendes-óceánon

A Kiribati Köztársaság neve nem biztos, hogy mindenkinek ismerősen cseng. A Csendes-óceán közepén fekvő 33 korallszigetből álló országot, az emelkedő tengerszint miatt sajnos, a teljes eltűnés fenyegeti. Nemrég tervpályázatot hirdettek, melyre a szigetek utóéletének lehetséges opcióira várták az építészek ötleteit.

Ausztrália és Hawaii között nagyjából félúton helyezkednek el Kiribati szigetkéi. Harminchárom idilli korallsziget, melyet a teljes eltűnés fenyeget. A helyi idősebb emberek fotóin látható, hogy az utóbbi nem egész egy évszázadban is mennyit elvett a szigetek területéből az óceán. De hogyan is törődhetne bele egy nemzet abba, hogy nyomtalanul eltűnik a Föld felszínéről? Ahogy a Young Architects Competitions (YAC) által kiírt Kiribati Floating Houses pályázat leírásában is olvasható, az eltűnés nem opció. Az evakuálás nem megoldás”. Tehát meg kell találni a módját annak, hogyan maradhatnak a lakók a szigeten, még akkor is, ha a sziget elsüllyed alattuk…

A versenyen egy lengyel építész-grafikus, Marcin Kitala nyerte el az első díjat. Riiki című tervében egy ötszögű platformokból álló összefüggő, de szétbontható hálózatot képzelt el, 4200 négyzetméteren (a szigetplatformok 1-1 oldala minden esetben 50 méter).

Egy platformon mindössze 1-30 lakosnak és 1-5 háznak jutna hely, a tervező így kerülné el a sűrű beépítettséget, és őrizné meg a meglévő kiribati házakat.

Minden házhoz külön, önellátást biztosító kert tartozik: üvegházzal, víztisztító rendszerrel és napelemekkel. A házak terveit ugyanakkor a lakók fejezhetnék be, ezzel is elősegítve a hagyományos kiribati stílus fennmaradását.

A tervező, hogy tovább tisztelegjen Óceánia tradíciói előtt, a pályázat mellé egy külön mitológiát is gyátott, amelyben leírja, hogyan keletkezett Riiki. A szó egyébként a sziget hivatalos gilberti nyelvén azt jelenti: az időjárás változásai az idők során”. Ha hihetünk az előrejelzésknek, Kiribatinak mindössze 50 éve maradt a felszínen. Épp ezért reméljük, hogy az idilli lebegő platformok tervei hamarosan valósággá válnak.

Marcin Kitala | Behance

Forrás: designboom

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük