fbpx
Nyomj Entert

Szörf a Balti-tengeren

Aki Európában tervez szörfözést, az általában Portugáliában, a Kanári-szigetekben vagy esetleg Baszkföldben gondolkozik. Pedig az Atlanti-óceánon kívül is van szörfös élet, még ha kicsi is – például a lengyel tengerparton.

A Balti-tengernek valójában nincs közvetlen érintkezése az óceánnal, ilyen esetben meglehetősen ritka, hogy tökéletes körülmények álljanak össze a hullámszörfhöz. Az általában erős szél inkább a windsurfösöknek kedvez, évente mindössze 15 olyan nap akad, mikor a csillagok (illetve a swell) az óceániakhoz hasonló hullámokat idéznek elő.

Fotó: Krysztof Jędrzejak – Baltic Surf Scapes

Ennek ellenére a sportág ezen a területen is egyre népszerűbb: nyáron akár egyszerre harminc szörfös is kiszúrható a vízben, amint a tökéletes hullámot várja, a lengyel szörfös szcéna pedig nagyjából kétezer főt számlál. Szörfiskolából, bérlési lehetőségből is egyre több akad.

Fotó: Krysztof Jędrzejak – Baltic Surf Scapes

A legnagyobb esélyünk a megfelelő körülményekre tavasszal és ősszel lehet, de akkor is gyorsnak kell lenni, hiszen maximum két-három óráig állnak fenn ezek az adottságok. Akit a sport igazán extrém válfaja, a cold water surfing mozgat, az télen is próbálkozhat, ha nem rettenti el a mínusz húsz fokos levegőhőmérséklet és a mínusz tíz fokos víz.

Fotó: Krysztof Jędrzejak – Baltic Surf Scapes

Krysztof Jędrzejak ez utóbbiak, valamint a lengyel szörfközösség meghatározó alakjai közé tartozik. Krysztof a nyári szezonban az általa alapított szörfiskolát üzemelteti a lengyel tengerparton, az év többi részében pedig hullámfotózással foglalkozik – kifejezetten a Balti-tengerre, illetve egyéb északi szpotokra fókuszálva.

Fotó: Krysztof Jędrzejak – Baltic Surf Scapes

Azt nem állítjuk, hogy a lengyel tengerparton fekvő Chałupy lenne a következő Hossegor, a helyiek őszinte lelkesedése és elhivatottsága azonban csodálatra méltó. Ezért nem csak a hideg víz miatt lehet üdítő élmény a megszokott helyek helyett a Balti-tengeren szörfözni.

Fotók: Krzysztof Jędrzejak  |  Forrás: MagicSeaWeed

Krzysztof Jędrzejak |  Baltic Surf Scapes |Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük