fbpx
Nyomj Entert

10+13

Kidobásra ítélt székek újraélesztése: műszaki felújítás, geometriai változtatás, kísérletezés. A MOME Formatervező Tanszék bútorprogramjának válogatott kiállítása 2018. szeptember 25-től  tekinthető meg a Hybridart Space-ben.

A Formatervező tanszék bútortervezési projektjei minden félévben egy választott tárgy mentén, kreatív ötletbörzeként valósulnak meg. A 2017/18-as tanév első féléve során, a visszatérő, harmadik alkalommal megvalósuló székrehabilitációs projekt keretén belül jelentős számú izgalmas, bemutatásra érdemes designtárgy valósult meg. Célja az amortizálódott ülőbútorok újraélesztése fizikális és eszmei értelemben, illetve a hallgatói képzés spektrumának szélesítése. Tapasztalat, hogy a kidobásra került ülőbútorok egyes részei más-más mértékben amortizálódnak, így egyes fő alkatrészek például fém székvázak műszaki állapota megfelelő és kiváló tervezési alapanyag. Az első projekt ötletét annak idején az egyetem szelektív fémgyűjtőjében talált, kiszuperált székvázak adták.

A feladat elkészítése folyamán a hallgatóknak lehetőségük nyílt a bútortervezés alapproblémáival való ismerkedésre, a bútortervezői szemlélet elsajátítására, szerkezeti és műhely-ismereteik tágítására.

Termékhulladékok újraélesztése

Egykori könyvtári székek fémcső vázszerkezeteinek, illetőleg egy másik széria palástjainak felhasználásával a hallgatóknak új ülőbútorokat kellett tervezni. A feladat része volt az ülés, mint funkció átgondolása, kísérletezés a formaalakítással, anyagtársításokkal, technológiákkal, akár kézműves technikákkal. A meglévő vázakon csak műszaki felújításra és minimális geometriai változtatásokra volt lehetőségük. A feladat fókuszában lévő kísérletezés célja az új és a meglévő bútorszerkezet viszonyának meghatározásával, hozzáadott értékkel újraéleszteni az eredeti funkciója kiszolgálására már alkalmatlan termékhulladékot. A kurzus végén a projektet kiegészítette az elkészült új székek pontos felmérése, egy az egyes műszaki tervdokumentációjuk elkészítése hagyományos manuális ábrázolási technikákkal.

Kiterjesztett valóság mesél a tárgyakról

Ma már mindenki zsebében, kéznyújtásnyira pihen a kommunikációs eszköz, amely nem csak telefonálásra, hanem emailezésre, internetes böngészésre, közösségi média használatára és megosztásra is alkalmas.

A mobil eszközök és az offline felületek, printek ötvözéséből újfajta, irányított módon kommunikálhatunk a felhasználókkal vagy a vásárlókkal. A kiterjesztett valóság bevonásával bármilyen felület interaktív módon segíthet az informálódásban, tájékozódásban, szórakoztatásban. Az okos eszköz ( telefon vagy tablet) és egy arra letöltött szoftver segítségével a számunkra érdekes tárgyat beolvasva (bescannelve) jelenik meg az eszköz képernyőjén az elmondani vagy megjeleníteni kívánt extra tartalom.

A kiállítást a bemutatott darabok prémium minősége és izgalmas kivitelezése miatt egy, a hagyományostól eltérő tárlaton mutatjuk be, fókuszba helyezve az adott tárgy legkülönlegesebb elemét.

A bútorokon kívül a fizikai térben más, figyelmet elterelő névtábla, projektleírás nem szerepel. Az ARcity Budapest közreműködésével, a hagyományos katalógust egy online verzió váltja fel, mely kiterjesztett valóság segítségével mesél a beolvasott tárgyról, a  homogén térben a megszokott magyarázó leírások helyett. A kiállított design tárgyakat okostelefon vagy tablet kamerájának segítségével lehetséges bescannelni, az alkotó diákokról, inspirációról, átalakulás állomásairól szóló információk az eszköz képernyőjén jelennek meg audio-vizuális és/vagy szöveges formátumban. A technológia segítségével lehetőségünk nyílik egy renderelt videó, vagy lapozható fotó-dokumentáció által bemutatni a tervezés és kivitelezés fázisait.

A Hybridart Management számára évek óta fontos törekvés, hogy bemutatkozási és megmutatkozási lehetőséget adjon fiatal, pályakezdő művészeknek. Ezzel a kiállítással a MOME formatervező szakos diákjai adnak bepillantást egyetemi munkájukba az Art Moments fesztivál keretében.

 

Témavezető tanárok:

Juhász István és Kerékgyártó András

 

Kiállító alkotók:

Varga-Katona Brigitta BAIII.

Lukács Andrea         BAIII.

Miletics Attila       BAIII.

Németh Soma           BAIII.

Pinezits Petra        MAI.

Sóti Bíborka          BAIII.

Zsadányi Janka        BAIII.

Hevesi Annabella      MAI.

Csoma Sarolta         MAI.

Németh Dóra           MAI.

Szabó Katalin         BAIII.

Bodrogvölgyi Márk     BAIII.

Takács Alexandra   MAI.

 

10+13 A MOME Forma tanszék szék kiállítása
Időpont: 2018. szeptember 25., 19:00
Helyszín: Hybridart Space (1052 Budapest, Galamb utca 6.)

 

Forrás: sajtóanyag

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük