fbpx
Nyomj Entert

A grill művészete

Minden év áprilisában vagy legkésőbb májusában utólér az az érzés, hogy a szabadban kéne húst sütni. Ez van, hogy egy Margitszigeti mobilgrilles berúgással, van, hogy otthoni szerencsétlenkedéssel, és van, hogy mekivel végződik. Egy jó hús sütése (persze nyilván lehet zöldséget is grillezni, de hagyjuk már ezt!) nagyon összetett. Olyan kompozíció, melyben az elégett fán pislákoló parázs, a rács vagy lap alól és felett szálló füstök és gőzök, a forró zsírok, a hús szövetei és nedvei, mind-mind egy pontba mutatnak, és amely pontot az ember ízlése, tudása és vágyai jelölnek ki valahol a távolban. Ez az a pont, ahová mindenki szeretne eljutni, aki hússütésbe vág. A vágy valószínűleg mindenkiben megvan, az ízlés már kevésbé általános, de az a tudás, ami a jó grillhez kell, már ritka. Egyesek szerint művészetről van szó.

Bár Gaugain művészet definíciója szerint ugyan maximum az én önkifejezési céllal elégetett húsom számíthatna műalkotásnak, de a hagyományos értelmezés szerint a hússütés valóban művészet kell legyen az előbb felsorolt komponensek összetettsége okán, és van itt még valami. Ha azt nézzük, hogy az ember vérében milyen pezsgést és adrenalin túltengést idéz elő a húshozjutás víziója, akkor könnyedén láthatjuk, hogy a grillezés útján való hússzerzés valóban már-már olyan türelmet és összpontosítást igényel, amit csak shaolin templomokban és BKV-járatokon sajátíthatunk el. Tehát nem alapszintű tudás.

Még tovább fokozható a grillezés körüli feszültség és izgalom, ha mindezzel közönség előtt próbálkozunk. Óriási az oda- és leégés veszélye.

Ezt a helyzetet próbálja orvosolni A grill művészete című kiadvány, amely az M Profood Zrt kiadásában jelent meg és melynek grafikai terveit Baráth Dávid készítette.

A 192 oldalas szakácskönyv két fő egységből épül fel: első fejezeteiben a legkorszerűbb táplálkozási alapismeretek, illetve a legnépszerűbb fűszerek és fűszerkeverékek leírása kapott helyet, a második részbe pedig az ezen elveknek megfelelő, illetve a fűszereket is bátran használó receptek kerültek. A grill művészete mintegy hetven receptjét az M Profood Zrt. szakértői Csonka Gergővel, a villányi Sauska séfjével együtt alkották meg, különös figyelmet fordítva a helyi alapanyagokra, a szezonalitásra, valamint az elkészítési módok kíméletességére.

A belbecs mellett a külcsín, azaz a kötet kivitelezése is kiemelkedően magas színvonalat képvisel. A könyv minden példánya egyenként, kézzel készített illetve szitázott, dombornyomott borítóval illetve vörös élfestéssel készült el. A David Barath Design stúdió irányítása alatt zajló munka során kiemelt figyelmet fordítottak a fotók minőségére, valamint a papírválasztásra is.

01_DBD_profood_AGM 02_DBD_profood_AGM 03_DBD_profood_AGM 05_DBD_profood_AGM 07_DBD_profood_AGM 10_DBD_profood_AGM 11_DBD_profood_AGM 12_DBD_profood_AGM 14_DBD_profood_AGM 16_DBD_profood_AGM 18_DBD_profood_AGM 20_DBD_profood_AGM A_grill_muveszete_cimlap