fbpx
Nyomj Entert

Kelet-Európa legszebb kilátói | TOP 5

Mai válogatásunk főszereplői kilátók lesznek: izgalmas terep ez, mely a természet és az ember alkotta építmények közvetlen kapcsolatáról szól. A környezettel való párbeszéd kialakításán túl egy kilátó megtervezése számos kihívást állít a tervezők elé, hisz a szerkezeti stabilitás, a megfelelő anyaghasználat és az időtálló konstrukció egyaránt fontosak.

Jelentésteli panoráma | Devínska Kobyla, Szlovákia

A Kis-Kárpátok hegyvonulat legmagasabb pontjánál, a Devínska Kobylánál található kilátó több puszta turisztikai látványosságnál. A 2020-ban átadott kilátó három ország határán helyezkedik el. A három ország területére nyíló panoráma szimbolikus jelentése visszaköszön az építményen három különböző magasságban elhelyezkedő kilátóteraszok szintjeiben.

Fotók: Tomáš Manina

Régi és új találkozása a Mátrában | Galyatető, Magyarország

Válogatásunkban joggal vívott ki helyet magának a 2016-ban átadott Galya-kilátó. Az Országos Kéktúra útvonalán álló, 1934-ben épült kilátó felújítása 2015-ben vált időszerűvé. Az eredeti kő burkolatú épületrészt látszóbeton hozzáépítéssel magasították meg. Az új épületben helyet kapott három bivakszállás is.

Fotók: Bujnovszky Tamás, Tassy Márk


Ritmikus párbeszéd | Poznań, Lengyelország

A projektben az egyik fő szempont a kilátó formájának és környezetének összehangolása volt. A szabályos háromszögalapra felhúzott épület fémszerkezete a rétegelt falemezborításnak köszönhetően szinte láthatatlan marad. A rozsdabarna színű falemezek ritmusának köszönhetően az épület szinte feloldódik a természetben.


Karcsú elegancia | Kraličák, Csehország

A negyedik helyezett már elhelyezkedésének szempontjából is nagyon izgalmas. A tervezőket próbára tette az a zord időjárás és extrém szél, amit a karcsú építménynek ki kell állnia a cseh síparadicsomban. Strapabíró vörösfenyőelemek használata teszi ezt többek között lehetővé. A szerkezeti stabilitás is nagy hangsúlyt kapott, a kilátót acélsodrony-kötelek rögzítik több ponton is a talajhoz.

Fotók: Jakub Skokan és Martin Tům


Folyóparti játékosság | Merkiné, Litvánia

A folyóparton fekvő kilátó kiemelkedik a területre oly jellemző fenyőerdőből, de egyúttal bele is simul abba. Formai szabálytalanság uralja az épületet, akárcsak egy fenyő lomkoronáját. Egy erdőhöz hasonlóan itt sem beszélhetünk kiemelkedően hangsúlyos elemekről. A kilátó teljes egészét játékos, szinte posztmodern formák hatják át.

Forrás: ArchDaily, Bigsee, Designboom

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük