fbpx
Nyomj Entert

A Román Építészkamara központjának felújítása | Bukarest, Románia

Az 1927-ben épült ház egykor a román építész, Florea Stănculescu családi otthona volt. A neoromán stílusú épületet a 2010-es évek közepén kezdték el felújítani, ma az ország Építészkamarájának központja. A PACE válogatásába a kreatív, ugyanakkor a múltat tiszteletben tartó felújítási megoldásai miatt került be.

A régi, eredeti elemek megőrzésével, szinte láthatatan beavatkozásokkal újította fel az 1927-ben épült bukaresti házat a Starh építésziroda. A tervezők számára izgalmas feladatot jelentett, hogy milyen mértékig tudnak észrevétlenül beavatkozni az épületbe – ez pedig nem egy helyen játékos megoldásokat eredményezett.

Az ódon gerendáktól a megmaradt téglákon át a kályhacsempékig műtárgyként tekintettek az építészek minden részletre, ennek megfelelően finoman foglalták bele azokat az összképbe.

Bár az épület fő funkciója a Román Építészkamara irodájának és könyvtárának elhelyezése, a 2017-ben átadott bukaresti házat már a felújítás során úgy tervezték, hogy közösségi funkciókat is betöltsön. Így kiállításoknak, kulturális eseményeknek is helyet tud adni, ezáltal pedig az egész környékre (Bukarest egy óvárosi, de nem frekventált negyedére) is hatással van.

PACE X HYPEANDHYPER című sorozatunkban hétről hétre bemutatunk egy-egy munkát a kelet-közép-európai régió kiemelkedő kortárs középületei közül. 

PACE | Web Facebook

BME Középülettervezési Tanszék | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük