fbpx
Nyomj Entert

A Tegnap képei

Csütörtöktől látható a hazai mozikban Kenyeres Bálint első nagyjátékfilmje, a Tegnap. Az „egyszemélyes szerelmi történet”-ként is emlegetett filmet igen viszontagságos úton, nem egyszer életveszélyes körülmények között forgatták le Marokkóban 2016 nyarán.

A rendező, Kenyeres Bálint már rövidfilmjeivel is jelentős sikereket ért el: a Zárás Velencében, a Before Dawn Cannes-ban versenyzett, s később elnyerte az Európai Filmakadémia díját, A repülés története pedig szintén Cannes-ban debütált. A magyarországi premier előtt a Tegnap a Locarnói Filmfesztivál Cineasti del Presente nevű versenyprogramjában mutatkozott be.

A Tegnap 11 év kihagyás után tudott magyar filmként bekerülni az A-kategóriás filmfesztivál versenyprogramjába, ami önmagában is nagy elismerés az első nagyjátékfilmjét készítő rendező számára.

A 2011-ben Atelier-díjjal jutalmazott forgatókönyv alapján a film 34 nap alatt forgott le Marokkóban, nemzetközi szereplőgárda részvételével. A filmet Fillenz Ádám fényképezte, producere Taschler Andrea.

A film történetének középpontjában egy svájci üzletember áll, aki fiatalkori szerelmi kalandja után majd húsz évvel tér vissza az észak-afrikai országba, ezúttal üzleti okokból. A küldetése azonban hamar rejtélyek labirintusába vezeti, ahol múlt és jelen végzetesen összefonódik. “Észak-Afrikára azért esett a választás, mert bár félórányi hajóútra van Európától, mégis mintha egy párhuzamos univerzumba érkeznénk. Egy európai elveszettsége itt garantált” – árulta el Kenyeres Bálint, rendező.

A film legnagyobb rejtélyének forrása mégsem a főhős számára idegen közeg, hanem a főszereplő maga. Ennek a személyes titoknak a felfejtésére kényszerül a Vlad Ivanov által játszott karakter, és a néző is rajta keresztül – egy lassan formát öltő, egyszemélyes szerelmi történet részleteit megismerve – járhat a rejtély végére.

“Éppen azért, amiért a rejtély, illetve annak a forrása maga a főszereplő, semmi nincs az árnyékban, semmi nincs a sötétben, minden kint van a tűző napon Marokkóban. Nincs helye a romanticizálásnak, az Észak-Afrikából és a noir-ból következő vizuális kliséknek. Nincsenek tevék a narancssárga dűnéken, és nem a hosszú árnyakban és a sötét sarkokban kell keresni a megoldást. Lényegében a krimi szép lassan egy belső krimivé, egy pszichológiai drámává alakul át” – mondta a rendező.

A Rooftop Cinema szeptember 4-i, premier előtti vetítésén láthatja a magyar közönség először Kenyeres Bálint Tegnap című filmjét (Hivatalos bemutató: 2018. szeptember 6.).

De addig is: Rév Marcell még a film forgatása előtt készített képeket a film különböző helyszínein, amelyeket a HYPEANDHYPER-en láthattok elsőként.

A Tegnap előzetesét ITT nézhetitek meg.

A premier előtti vetítésről és a filmről pedig még több információt az esemény és a Tegnap Facebook-oldalán találtok .

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük