fbpx
Nyomj Entert

Az élet szimbóluma

A Föld napja, valamint a Madarak és fák napja alkalmából, a csodálatos fákat ünnepelve a Bomo Art Budapest megalkotta az egyik legszebb csomagolópapírját, amely „A fák titokzatos élete” nevet kapta.

Egészen a közelmúltig nem volt alapos globális “népszámlálás” a fák közt. De 2017 áprilisában, egy hatalmas tudományos erőfeszítés eredményeként, Global Tree Search néven megjelent egy publikáció, amely tartalmazza a tudományos világ által ismert összes fafajtát. A kutatók múzeumokból, botanikus kertekből, mezőgazdasági központokból és más forrásokból gyűjtöttek adatokat, és arra a következtetésre jutottak, hogy jelenleg 60.065 fafajta él a Földön. A fák egészen szokatlan helyeken is életben tudnak maradni, és olykor még a legsanyarúbb körülmények közt is igazi túlélőnek bizonyulnak. Képesek akár a betonon is áttörni, az ember által épített mesterséges környezetet birtokukba véve.

„Ültess fákat! Életben maradásunk két igen fontos elemét adják nekünk: oxigént és könyveket.” (A. Whitney Brown)

A fa az élet szimbóluma. Akár a mi életünk, a fák élete is ciklusokból áll. Megszületnek, virágoznak, termést hoznak és elhalnak. Évgyűrűik elárulják, életük melyik szakaszánál tartanak. Ősszel színpompába burkolóznak, tavasszal virágokkal gyönyörködtetnek. Gyökereik összeérnek, lombkoronájuk égig ér. Az őshonos fák létfontosságú élőhelyeket biztosítanak különféle vadon élő állatoknak, még a városokban is lakhelyül szolgálnak, itt húzódnak meg a denevérek, a méhek, a baglyok, a rágcsálók, vagy a szentjánosbogarak is. Az ember ösztönösen vonzódik a fákhoz. Puszta jelenlétüktől nyugodtabbá, boldogabbá és kreatívabbá válunk.

A Föld napja, valamint a Madarak és fák napja alkalmából, a csodálatos fákat ünnepelve a Bomo Art Budapest megalkotta az egyik legszebb csomagolópapírját, amely „A fák titokzatos élete” nevet kapta. Bár nem ez az egyetlen olyan grafikájuk, amivel a városban élő embert a természetbe hívja, most szeretnének ezzel a design-nal mindenkit arra buzdítani, hogy többet tegyen a környezetéért, óvja, ápolja a már meglévő növényzetet, és ültessen újakat, legyen az virág a balkonra, bokor a belső udvarokra, vagy fa a kertekbe, parkokba.

„A fák titokzatos élete” felhívja a figyelmet az egyre fogyatkozó zöld felületekre. Az emberiség évente több százezer hektár erdőséget tüntet el. A tudományos gondolkodás a fák erőforrásainak fenntarthatóbb felhasználásával, a kiszolgáltatott erdők hatékonyabb védelmével ért el részeredményeket, de még mindig hosszú út áll előttünk.

A Bomo Art környezettudatos papírmanufaktúra. A Bomo naplók az FSC, azaz az erdők fenntartható felhasználásának biztosítására alapított szervezet által certifikált papírokból készülnek. A manufaktúra igyekszik minél kevesebb felesleget felhalmozni és minden egyes papírdarabot felhasználni. Nagy hangsúlyt fektetnek az újrahasznosításra. A megmaradt határidőnaplókat és egyéb, még jól felhasználható papíreseléket workshopokon újrahasznosítják, vagy gyerekfoglalkozások számára ajándékozzák.

A csomagolópapírból naplókat és határidőnaplókat, fotóalbumokat, rajzkönyveket is kötnek. A későbbiekben pedig tervezik, hogy Faldekort is készítenek majd belőle, így egész évben csodálhatjuk a zöld lombkoronákat. A grafikához illő bőrkötések mellet, vászon kötésű napló jelent alternatívát azok számára, akik tisztán növényi alapanyagokat választanának az íráshoz is.

Szeressük, és csodáljuk a fákat, mert értünk vannak!

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük