fbpx
Nyomj Entert

Borászat reneszánsz környezetben | ORA

Borkészítés, borkóstolás, lakomák, rendezvények és szálláshelyek egy helyen, reneszánsz köntösben: a cseh ORA stúdió építészei ezúttal Znojmo városában adtak új életet egy régi épületnek.

A Nešetřil borászat és borbár Znojmo szívében, a Masaryk téri reneszánsz házban kapott helyet – a borászat kialakításához a ház minden centiméterét, annak udvarát és pincéit is hasznosították. Az újjáépítés öt évvel ezelőtt kezdődött egy kis borozó kialakításával. Az eredeti állapotot őrző keresztboltozat alatti tér két részre oszlik: a bejárathoz közel ülősarok, egy jellegzetes, kereszt alakú csillár és egy hosszú pad található, a második rész pedig egy bárral és egy borállvánnyal válik teljessé.

A látogatók a ház átjárójában a borkészítés mesterségébe is betekintést nyerhetnek: különféle borászati eszközöket tárolnak itt, mellettük a borok padlóba épített, grúz eredetű, úgynevezett kvevri agyagkorsókban érlelődnek. Az átjáró nagyobb rendezvények helyszínéül is szolgál és közvetlenül az udvarra vezet.

A keskeny udvart két magas fal határolja: az egyik egy nyolcvanas évek végéből származó, ma már nem működő kulturális központhoz tartozik, a másik pedig a vele szemben elterülő kapucinus kolostor kőfala, amely a kert egyik leglátványosabb eleme is egyben. Az udvar meghosszabbításában az építészek egy kortárs pavilont is terveztek, amelynek tetejéhez egy beton lépcsősor vezet. Itt egy terasz is helyet kapott, kilátást biztosítva a közelben elterülő kapucinus kertre.

A teraszról titkos ajtó nyílik borászat pincéi, azaz a tényleges borkészítés színhelye felé: az első szint pincéiben a rozsdamentes acéltartályok találhatók, a hordók pedig a második szinten helyezkednek el.

Fotók: Boysplaynice

ORA | Web | Facebook
Nešetřil borászat | Web | Facebook


Forrás: Linka.News

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük