fbpx
Nyomj Entert

Brand Design elsőkézből | Möglich Anett

Content creator, visual storyteller – a kreatív szakmában ismerősen hangzó fogalmak, de valójában mit takarnak ezek a pozíciók? Hogy választ kapjunk a kérdésre, egy olyan szakembert kérdeztünk, aki a design világában tűzközelből szerzett tapasztalatokat ezen a területen. Möglich Anett a dán Norm Architects-nél töltött idő után most szabadúszóként él és dolgozik Koppenhágában. Interjú, és bepillantás egy izgalmas portfólióba.

A kreatív szakmában egyre kevésbé beszélhetünk egymástól élesen elhatárolható területekről. Erre az egyik legjobb példa a dán Norm Architects – a 2008-ban alapított cég egyszerre vállal megbízásokat az építészet, a belsőépítészet, a fotó és az art direction területén, megalakulása óta pedig fogalommá vált a design-univerzumban. Möglich Anett évekig dolgozott PR koordinátorként a Norm-nál, aztán saját praxisba kezdett, hogy független tanácsadóként dolgozzon és fotózással foglalkozzon.

Vágjunk a közepébe: mivel foglalkozik egy visual story teller?

Nagyon szimpatikusnak tartom ezt a kifejezést, hiszen szinte irodalmi, sőt már-már romantikus módon festi le a kreatív, content creation szakmát. A visual story teller az a személy, aki egy cégnek olyan univerzumot és vizuális arculatot alakít ki, ami átfogóan kommunikálja a brand misszióját és céljait. Ebbe beletartozik az összes vizuális elem – a fotók, a videók, és az olyan grafikus elemek, mint a website design, a logó vagy a betűtípus.

Norm Architects / Sandjberg Residence, Új-Zéland. Részlet a sajtóanyagból. Fotó: Jonas Bjerre-Poulsen

Sok cégnél nem alkalmaznak külön személyt erre a pozícióra, inkább olyan szakemberek foglalkoznak ezekkel a feladatokkal, mint a PR-osok, illetve marketingesek. Te is a PR osztályon dolgoztál a Norm Architects-nél – hogyan vezetett hozzájuk az utad?

Három évvel ezelőtt látogatóba utaztam Koppenhágába egy magyar lányhoz, akin keresztül aztán megismerkedtem a későbbi férjemmel, ezért szerettem volna több időt tölteni Dániában. Egy Top-Up Bachelor program keretében jelentkeztem egy dán egyetemre, ahol Brand Designt tanultam. A diploma után ajánlott be egy ismerősöm a Norm Architects-hez PR & SoMe Koordinátor pozícióra, amire fel is vettek.

Norm Architects / Sandjberg Residence, Új-Zéland. Részlet a sajtóanyagból. Fotó: Jonas Bjerre-Poulsen

A Norm Architects egy rendkívül inspiráló cég, hihetetlen, hogy milyen tehetséges fiatalok alkotják a csapatot. Nagyon sok mindent tanultam az ott töltött éveim alatt: leginkább a press anyagokon dolgoztam, azaz én terveztem meg a press csomagot, amibe beletartozott egy rövid projekt bemutató, az összes fotóanyag, a hírlevél és egy content terv az összes SoMe platformra. Emellett én feleltem a sajtó email-ekért, interjúkért és párszor lehetőségem volt a Kinfolk magazinnal is együtt dolgozni különböző események szervezése kapcsán, valamint fotózásokat is segítettem lebonyolítani, amit mind nagyon élveztem.

Norm Architects / Sandjberg Residence, Új-Zéland. Részlet a sajtóanyagból. Fotó: Jonas Bjerre-Poulsen

A Norm Architects rendkívül hiteles arculattal kommunikál. Mit gondolsz, miben rejlik a hiteles brand design titka? Vannak fogások, amiket mindenképpen érdemes bevetni egy arculat felépítésekor?

Azt gondolom, hogy ami 2020-ban a legfontosabb lehet egy hiteles brand design esetében, az az egyediség.

Egyre több hasonló profilú cég jelenik meg a piacon, és az egyetlen dolog, amivel versenyezni tudnak az az, hogy ki tud különlegesebbnek hatni a potenciális vásárlók és a célközönség számára. Éppen ezért bármikor, amikor együtt dolgozok egy céggel a brandingen, arra ösztönzöm, hogy merjen valami újat, valami kiemelkedőt csinálni, és ne más versenytársakat másoljon. Azt is tapasztalom, hogy nem kell valami hihetetlen innovatív termékkel, vagy szolgáltatással előrukkolni – ha jól tervezed meg a brand vizuális arculatát és kommunikációját, akkor a mai piacon nagy eséllyel nyert ügyed van. 

Frama Shop. Fotó: Möglich Anett
Frama Shop. Fotó: Möglich Anett

Nagyon inspiráló környezetben mozogsz. A munkáidon kívül miből merítesz még ihletet?

Ha egyet kellene kiemelnem, akkor az az utazás lenne. A rugalmas beosztásomnak köszönhetően szerencsére erre többször is sort keríthetek és mindig nagyon sok új élménnyel, ötlettel töltenek fel. Szeretek céltanul bolyongani az utcákon, tenni egy hosszú roadtrip-et, elveszni a természetben, vagy felfedezni az adott város design boltjait, kávézóit, múzeumait.

Frederica Showroom. Fotó: Möglich Anett

A másik inspirációs forrást maguk az emberek jelentik. Egy jó beszélgetés egy kreatív vagy entrepreneur személyiséggel sokszor ad új ötleteket, vagy éppen arra ösztönöz, hogy kilépjek a komfortzónámból és valami teljesen újat merjek csinálni. Lehet, hogy klisé, de a Pinterest is egy örök szerelem a számomra – órákig tudok rajta böngészni, hogy inspirálódjak egy új arculathoz, fotózáshoz, enteriőrhöz.

Frederica Showroom. Fotó: Möglich Anett

Mi jut eszedbe a magyar designról?

Be kell valljam, hogy nem vagyok annyira jól informált a magyar design jelenlegi helyzetével, és sajnálom is, hogy nem adódott alkalmam többet foglalkozni vele, vagy kortárs tervezőkkel találkozni. De az egyik kedvenc bútortervezőm Marcel Breuer, a magyar származású designer, akinek szerelmes vagyok a székeibe, és be is szereztem már egy pár vintage darabot tőle. 

Möglich Anett Instagram | NormArchitects Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük