fbpx
Nyomj Entert

Buszpályaudvar | Nyitra

A különféle pályaudvarok, vonatállomások, villamosmegállók tervezésével és kivitelezésével foglalkozó cseh mmcité+ ezúttal a szlovákiai Nyitra városába tervezett buszpályaudvart. Mutatjuk.

A közel 30 éves szakmai tapasztalattal rendelkező designcité+ kreatív stúdió tervei nyomán készült el az új, elegáns és modern pályaudvar a városlakók és a környező településekről ingázók nagy örömére. A kivitelezési munkálatokat a mmcité+ jegyzi (a névrokonság nem a véletlen műve: tulajdonképpen egyazon vállalat két különálló, de egymásra épülő egységéről beszélünk – a szerk.).

Számos vasúti pályaudvar, busz- és villamos megálló, illetve a hozzájuk tartozó utcabútorok tervezése és kivitelezése köthető a cseh céghez. Eddig több hazai, szlovák, továbbá lengyel kis- és nagyvárosban tették már le a névjegyüket, 2018-ban pedig már a német Gelsenkirchenben és a svájci St. Gallenben is kaptak megbízást buszmegállók kivitelezésére. Egyik személyes kedvencünk Čelákovice városának vonatállomása, ahol sikerült megőrizniük az állomás épületének klasszikus formáját, szervesen kiegészítve azt a peron mellett végigfutó modern tetőszerkezettel.

A nyitrai buszpályaudvaron várakozó utasokat egybefüggő tetőszerkezet óvja az esőtől és a közvetlen napsütéstől. A vízelvezetés, a világítás és a statika sarkalatos pontjaira letisztult, praktikus megoldást kínáltak a tervezők: a statikai szempontból is fontos fekete tartóelemek rejtik magukban az elektromos vezetékeket, míg a fehérek az esővíz elvezetését szolgálják. A fekete-fehér letisztult közegét türkiz színű felfestések törik meg – ezek, az oszlopokon található világító számokhoz hasonlóan, a peronokat jelölik.

A minimál megjelenést tovább erősítik a beépített világítóelemek és a tartóoszlopokba integrált szelektív hulladékgyűjtők. Dekoratív grafikai elemeket egyedül a megállóban található üvegfüggönyökön fedezhetünk fel: a közutak felfestései izgalmas mintázattá olvadnak össze ezeken a felületeken.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük