fbpx
Nyomj Entert

BZZZ fans I Flow élmény, legyezőkkel

Mészáros Szani és Patkós Luca lassan tíz éve barátok; évfolyamtársak voltak a Magyar Képzőművészeti Egyetem grafika szakán. Régóta szerettek volna már csinálni valamit közösen, ami az övék, amiben igazán a maguk urai lehetnek. Aztán a sok közös buli végül elég erős inspirációs forrásként szolgált; a partykról eddig hiányzó, illetve itt-ott felbukkanó nagyon rossz minőségű, nem túl esztétikus legyezőket kezdték el újratervezni, újraértelmezni és így született meg a nemrég publikált, bemutatott BZZZ fans márka.

„A legyező az egyik legősibb használati tárgy, amit a világ minden táján alkalmaztak, a japán hadgyakorlatoktól kezdve, a római katolikus egyházon keresztül egészen az elegáns francia szalonokig, és nem utolsósorban a techno bulikban is. Mi ez utóbbi közegben találkoztunk velük leginkább, azonban nem találtunk olyan darabot, amit szívesen hordtunk volna, vagy ami nem esik szét az első használat után. Ezért döntöttünk végül úgy, hogy megtervezzük a saját legyezőinket” – mesélte Szani és Luca.

Először szépen lassan elkezdtek utánajárni az anyagoknak, a készítési technikáknak, Luca még egy legyező készítő tanfolyamra is kiment Londonba, és még így is több év kellett, amíg eljutottak a jelenlegi anyagokhoz, formákhoz és designhoz. Az eredményt látva azonban elmondható, abszolút megérte a sok munkát és várakozást.

Praktikus és extra is egyben

Luca és Szani a tervezés és kivitelezés során is mindent közösen csinálnak. Több munkafázist és helyszínt kell összehangolniuk, így az egész folyamat akár több hétbe is telik. Az alapanyagok (textil, fa, bőr, szegecsek, stb.) beszerzése után a textilekre kézi szitanyomással kerülnek a grafikák, eközben a fa lamellákat lézerrel vágatják ki. Amint a szitanyomás elkészült a vásznakat pliszíroztatják, ezzel az eljárással lesz az anyag harmonika-szerű.

A lamellák széleit a kivágás után lefestik, a bőr akasztókat kivágják, majd ezután jöhet a tényleges összerakás, amikor végre minden a helyére kerül, és már a textileket is felragaszthatják a fa vázra. Fontos számukra, hogy ha valaki egy BZZZ legyezőt vásárol, az első perctől érezze, hogy egy különleges termék tulajdonosa, tehát a csomagolást is igyekeztek úgy kitalálni, hogy a praktikum mellett extra is legyen.

Három legyező, három történet

A legyezők mintájának megalkotásakor japán, indiai, indián kultúrából merítették az ihletet. „Valamilyen szinten minden inspirál minket, utazások, könyvek, zene, kiállítások vagy a neten talált izgalmas történetek – ezeket próbáltuk belesűríteni a mintákba. Szeretjük, ha van mögöttes tartalma a grafikának, tárgynak és nem csupán dekoratív vagy esztétikus” – jegyezték meg a lányok.

Az első kollekcióban a három különböző darab három különböző történetet mesél el. A Bat trip a legyező feltalálásának japán legendáját dolgozza fel (a denevér amúgy Luca és Szani kedvenc közös állata – a szerk.), a Kokyangwuti-nál Luca és Szani szerette azt a történetet, hogy a világot egy női teremtő hozta létre, a Shibari pedig egy igazi mix, amiben a tervezők kézfétise jelenik meg ázsiai motívumokba csomagolva. „Először valószínűleg a színek és formák fogják meg az embert a legyezőinkben, de így a történetek által újabb rétegeket lehet felfedezni – szerintünk ez teszi őket izgalmassá” – mondták el a tervezők.

„Minden friss szellő szinte megváltás”

A BZZZ fans darabok kézzel, kis széria számban készülnek (az első limitált széria 100 db sorszámozott legyezőből áll, gyűjtőknek különösen ajánlott! – a szerk.), szitanyomott textil és gravírozott fa, valamint bőr kombinálásával.

A márka neve, logója és totemállata egy légy, de a BZZZ egyben utal arra a flow élményre is, amit „Body Buzz”-nak hívnak, amikor a zene, a hangulat szinte sejt szinten járja át az embert, és sosem akarja abbahagyni a táncolást. Az ilyen fülledt, nyári pillanatokban pedig minden friss szellő szinte megváltás. Ezt kínálják a BZZZ legyezők.

A különleges legyezőket egyelőre Luca és Szani a webshopjukban árulják, de nem zárkóznak el semmitől, elképzelhető, hogy a jövőben más felületeken is elérhetőek lesznek.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük