fbpx
Nyomj Entert

HFDA design START I szakmai támogatás hazai tervezőknek

Design START néven indított mentorprogramot idén tavasszal a Hungarian Fashion & Design Agency (HFDA, magyarul: Magyar Divat & Design Ügynökség), melynek célja a tehetséges designerek szakmai támogatása, sikeres magyar designmárkák létrejöttének elősegítése. Hogy mi is nyomon követhessük a program során megvalósuló látványos szakmai fejlődést, a HYPEANDHYPER egy cikksorozatba kezd, amely során hétről hétre olvashattok majd a kiválasztott hét mentoráltatról, tervezői munkásságukról, tapasztalataikról.

A HFDA design START X HYPE című sorozatunk jövő heti elindítása előtt azonban még mindenképpen fontosnak tartottuk, hogy ha röviden is, de ismertessük, miről is szól pontosan, milyen rendszerben működik ez a mentorprogram, kik a szakmai mentorok, illetve az általunk is megszólítani kívánt fiatal magyar tervezők, vagyis a mentoráltak. Lássuk!

Egyénre szabott képzési program

Az HFDA 2018-as megalakulása óta folyamatosan arra törekszik, hogy megfelelő szakmai támogatást biztosítson az iparág szereplőinek, ezáltal elismertté tegye a magyar designipart, mind a hazai, mind a külföldi piac számára. A mentorprogram kialakítása során az ügynökség kiemelten fontosnak tartotta mind a hazai iparági szereplők, mind a szakma bevonását, ezáltal egy olyan egyénre szabott képzési program kialakítását, amely az induló designerek és a régóta a szakmában működő tervezők számára is hosszú távú fejlődési lehetőséget biztosít.

A szakmában elismert mentorok segítik a munkát

A design START nevet viselő projekt célja az üzletfejlesztéshez elengedhetetlen tudás átadása a designereknek, amelyet személyre szabottan, a szakmában ismert és elismert mentorok segítségével tudják feldolgozni és a gyakorlatban alkalmazni az elhangzott értékes információkat. „A mentorprogram célja, hogy támogassa azokat a designereket, amelyek képesek olyan magas színvonalú tárgyak megalkotására, melyek nemzetközi kereskedelmi kiállításokon való megjelenésre is alkalmasak, valamint tovább erősítik a Magyarország kimagasló kreativitásáról alkotott általános képet” – fogalmazott Bata-Jakab Zsófia, az ügynökség vezetője.

A szakmai szempontok alapján kiválasztott mentorok – Halasi Rita Mária (designszakértő, tanácsadó, kurátor), Dr. Cosovan Attila Róbert (Ferenczy-díjas tervezőművész, a Budapest Corvinus Egyetem professzora és társalapítója a coandco.cc kreatív műhelynek), Balogh Elenonóra (Ferenczy Noémi-díjas üvegművész, designer, restaurátor, műemléki restaurátor szakértő), Wilheim Gábor (Kanizsa Trend Kft. ügyvezető igazgató, Magyar Bútor és Faipari Szövetség elnöke), Timár Gigi (tudásmenedzsment vezető, BGE Budapest Lab), Szabó Barnabás (közgazdász, befektetési szakember), Hoffmann Petra (designteoretikus, Stilblog és Stilshop alapítója) – szakmai tapasztalatának köszönhetően pontosan látják a márkák erősségeit és fejlesztendő területeit.

Szakmai workshopok adnak további hasznos tudást

A Magyarországon tanuló designipari és tervező szakemberek bevonásával designipari kutatást is készített a HFDA, amelyből kiderül, hogy a pályakezdő fiatalok kevéssé vannak felvértezve a sikeres vállalkozói léthez szükséges tudással az üzleti fejlesztés és finanszírozás témakörében. A helyzet előremozdítása érdekében a mentorprogram részeként több modulból álló szakmai workshop sorozatot indítottak, melynek keretében a résztvevők többek közt olyan fontos témákban kapnak gyakorlatban hasznosítható tudást, mint például az üzleti tervezés, a finanszírozás, a marketing és digitális technológia, a márkaépítés, a designkommunikáció és a jogi alapismeretek.

A hét mentorált

A szakmai szempontok alapján kiválasztott és így a programban résztvevő designerek – a 4MS design, az UPLUX, Fű Borbála, a Fülöp Fruzsina Design, a Paper Up!, Bárány Anna és a PDSIGN – olyan tehetségek, akik a mentorprogram elvégzése után képesek lesznek hazai és nemzetközi szinten is elismert márkákká válni.

A jövő héttől induló HFDA design START X HYPE című cikksorozatunkban tehát e 7 mentorált tervezői munkásságáról, a design START mentorprogrammal kapcsolatos tapasztalataikról olvashattok hétről hétre a HYPEANDHYPER-en.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük