fbpx
Nyomj Entert

Dicentra | Kijev

Go big or go home – valami ilyesmi lehetne az ars poeticája Rina Lovko-nak, aki a kijevi Dicentra virágbolt enteriőrjét álmodta meg. Az építész nem csak becsempészett egy-két beton vagy acél elemet, hanem az egész térnek nyers, puritán karaktert adott.

Az utóbbi években hatalmas népszerűségnek örvendenek a ’70-es évek gömbölyű formái, a boltívek, a bársony, a pasztellek – mind kézenfekvő választásnak tűnnek egy virágbolt enteriőrjéhez. De tudunk valami még jobbat: a meglepetés erejét. Rina Lovko is ezzel dolgozott, mikor a kijevi Dicentra növényáruháznak tervezett otthont.

Az alapot egy 300 négyzetméteres hangárszerű ipari épület szolgáltatta, és az építész úgy döntött, követi a hely adottságait. Az előkészítő, tároló és iroda helyiségek mellett a legfontosabb a showroom létrehozása volt, ahol a mindennapi kiszolgálás mellett vásárokat is tarthatnak.

A szovjet érában épült raktár átalakításakor a tervező szerette volna azt a hatást kelteni, mintha hozzá sem nyúltak volna a térhez – csak hozták a virágokat, és minden ment magától. Ezért olyan finom kiegészítések történtek, mint az aszfaltpadlóra került csiszolt beton réteg, a szürke terrazzo elemek felhelyezése a falra, vagy a teljesen egyszerű LED csőlámpák felszerelése.

A megfelelő színvonalra még a szűk költségvetés ellenére is odafigyeltek; mind a terrazzo, mind a munkapultokat fedő rozsdamentes acél kiváló minőségű. A tér meghatározó elemei továbbá a tükrös elemek: az egyik falon egy ovális tükör, míg a terem másik felén egy egész tükörfal található. És persze ott vannak a növények, melyek kínálata folyamatosan változik – ehhez alkalmazkodik a speciálisan erre a célra tervezett polcrendszer is.

Hogy nem egy szokványos virágboltba érkezünk, azt már a bejárat is sugallja: az ajtót élénkpiros perforált lemez keretezi, és egy neon cégér koronázza meg.

Rina Lovko Studio | Behance | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük