fbpx
Nyomj Entert

Emlékmű egy első világháborús temetőben | Besztercebánya, Szlovákia

Kilátó, kápolna, siratófal, sírkő, emléktábla… a Besztercebánya régi, első világháborús temetőjében emelt Majer-emlékmű egyszerre tölti be mindezeket a funkciókat. PACE X HYPEANDHPYER sorozatunkban az emlékezés kortárs terei közül most ezt az épületet mutatjuk be.

Besztercebánya Majorfalva nevű városrészében 1915-ben alakítottak ki temetőt az első világháborúban elesett katonák sírhelyéül. A közeli kórházban elhunyt, nyolc országból érkezett 1380 katonát temették ide a világháború alatt. A kommunista időkben a temetőt teljesen magára hagyták és autóutakat építettek köré. A rekonstrukció még a kommunizmus után is éveket váratott magára, majd végül egy 2016-ban megvalósult felújítás teremtett új lehetőséget az emlékezésre.

A temetőt az N/A építésziroda egy 2,4 méter széles, 19,2 méter hosszú és 8 méter magas elemmel egészítette ki, melynek csak az egyik funkciója az emlékmű. Az építészek szabadon értelmezték az emlékmű fogalmát és intuitívan viszonyultak a projekthez. A vastag, hegesztett acéltömb belsejében, sötétben, egy lépcsőn juthatunk fel a fényre – az áthaladás folyamata a múlt és a jelen közötti kapcsolatot jelképezi.

Ezzel az efemer tapasztalással áll kontrasztban az épület mérete és tömegformálása. Az összes szerkezeti és homlokzati elemet nyolc milliméter vastag acéllemezekből hegesztették. Az egész objektum egyetlen szerkezeti egységet alkot, melyet csak a két, belépésre és a tetőre történő kijutásra szolgáló nyílás szakít meg.

PACE X HYPEANDHYPER című sorozatunkban hétről hétre bemutatunk egy-egy munkát a kelet-közép-európai régió kiemelkedő kortárs középületei közül. 

PACE | Web | Facebook

BME Középülettervezési Tanszék | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük