fbpx
Nyomj Entert

Ez az Airbnb a Chernobyl díszlete is lehetne

Egy vilniusi pár gondolt egyet, és a késői szovjet éra mintájára, az HBO nagysikerű Chernobyl sorozatának inspirációja nyomán rendezte be a lakását. A tulajdonosok, Rasa Jusionyte és Linas Marcišauskas akkor kapott fényt az ötlet kapcsán, mikor a sorozatot nézve a háttérben meglátták a nagymamájuk után rájuk maradt lakásuk erkélyét az egyik jelenetben.

A saját, eredeti berendezéseket ugródeszkaként felhasználva a lakást egy miniatűr időkapszulává formázták, melyhez első körben a családtagjaiktól gyűjtötték össze a megmaradt korabeli szekrényeket és tárolóegységeket. Amint a pár projektjének híre szélesebb körben is elterjedt, az ország minden tájáról adományoztak már nem használt szovjet relikviákat, ideértve eredeti korabeli folyóiratokat és olyan gyöngyszemeket, mint egy elektromos krumplinyomó gép (ami akkoriban formatervezési díjat is nyert és még mindig működik) és egy csodás orosz gyártású Radiotehnika Melodija-103B-Stereo lemezjátszót is.

A tulajdonosok elmondása szerint először nem tudták, mihez kezdjenek a vilniusi lakással, de amikor a barátaik közül néhányan ott jártak, mind le voltak nyűgözve a szovjet érából megmaradt atmoszférától. Már eljátszottak a rövid távú lakáskiadás gondolatával, amikor megjelent a hír, hogy az HBO a Chernobyl sorozat forgatására készül, melynek helyszíneként a litván fővárost nevezte meg, a mára elhagyatottá vált Pripyat helyett. A teljes koncepció pedig mégis akkor állt össze a fejükben, amikor megnézték az egyébként azóta Emmy-díjjal kitüntetett dokusorozatot.

Marcišauskas-t egyébként mindig is vonzotta szovjet design és tárgykultúra, egy interjúban például elmondta, hogy gyerekkorában elhagyatott gyárépületekben és nukleáris menedékhelyeken keresett egyedi díszítő elemeket a szobájába. Jelenleg Jusionyte-vel közösen, minden kreativitásukat beleadva ezt a lakást csinosítják, amiről egy soha véget nem érő projektként nyilatkoztak. Ettől függetlenül az Airbnb oldalán már dübörög az egyedi szovjet apartmanház hirdetése.

Ha kedvet kaptál, hogy ellátogass a „vilniusi-szovjet” apartmanba, ami egyébként tökéletes értékeléssel rendelkezik, az Airbnb oldalán már intézheted is a foglalásod.

Forrás: The Calvert Journal

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük