fbpx
Nyomj Entert

ESZKA | 2020 tavasz

Spontán, lendületes és szenvedélyes – ilyen szavak jutnak eszünkbe az ESZKA új, tavaszi kollekciójáról, ami az ABSTRACT címet viseli. Nem véletlen a párhuzam a gesztusfestés és a ruhák között. A márka alapítója Szakos Kriszta mesélt az inspirációiról, melyek között első helyen szerepel az absztrakt expresszionizmus. Az ESZKA ráadásul nem csak az új darabokkal rukkol elő tavaszra: hamarosan nyit a márka webshopja is, így nemsokára még közvetlenebb módon juthatunk hozzá az egyedi ruhadarabokhoz.

A tavaszi kollekció az ABSTRACT címet viseli. Konkrét festmények, grafikák is inspiráltak a tervezéskor?

Igen, a kollekciót az egyik kedvenc művészeti irányzatom, az absztrakt expresszionizmus inspirálta. A minták közül három olyan van, ami saját festményem után készült, a többit pedig más alkotók munkái ihlették. Már egy ideje készül ez a kollekció, és mostanra gyűlt össze annyi minta, hogy sorozatba foglaljam. Az eddigi mintáim közül ezek állnak hozzám a legközelebb, emiatt biztosan bővülni fog új „festmény-kabátokkal” a repertoár.

Általában mennyire hat rád a többi művészeti ág egy-egy kollekció megalkotásakor?

Befogadónak érzem magam, tudok inspirálódni külső és belső hatások által. Nyitott szemmel járok, és a művészeteken kívül is érzékeny vagyok a világ dolgaira, de sokszor belülről fakadnak azok az érzések-megérzések, melyeket aztán formába öntök.

Mit kell tudni az ESZKA célcsoportjáról? Milyen a márka külföldi ismertsége?

Korosztálytól függetlennek tartom a vásárlói rétegem, és ez kifejezetten célom is, hogy minél szélesebb legyen a vevőköröm. Nem szeretnék specializálódni egy korosztályra vagy rétegre sem. A tervezés közben is azt élvezem, hogy beleélhetem magam különböző karakterekbe. Az interneten sokan megtalálnak külföldről, és turisztikai szempontból a boltunk is jó helyen van Budapesten. Pozitívak a külföldi visszajelzések, emiatt is nyitjuk meg a webshopot tavasszal.

Szerinted léteznek jellegzetesen a kelet-európai régió designjára, divatjára jellemző vonások?

Nem hiszem, hogy annyira elválna a keleti, nyugati, északi vagy déli design egymástól. Én legalábbis nem tapasztalom ezt, de azt már régóta tervezem, hogy egy magyar és az erdélyi népi motívumokból álló kollekciót alkossak. Az eddigi színvilágomat egyébként leginkább a portugál építészetből merítettem, imádom azt az országot, sokszor jártam ott.

Az ESZKA határozott arculatot képvisel. A brand designért is te felelsz? Milyen koncepció mentén alakítod az online kommunikációt, illetve a fotózásokat?

Igen, a brand design és a fotózás is az én hatáskörömbe tartozik, emiatt olyan markáns az arculat. Minden a saját megérzéseim, látásmódom alapján születik. Nem mintákat, kabátokat vagy öltözéket tervezek elsősorban, inkább úgy fogalmaznék, hogy egy-egy hangulatot, érzést, vizionálok képekben, amiket aztán ruhákon, textileken adok vissza.

Fotók: ESZKA

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük