fbpx
Nyomj Entert

Fa templomban rejtőző űrmúzeum Ukrajnában

Lépj be te is az unortodox Museum of Space Exploration épületébe Niels Ackermann fotográfiáinak segítségével.

Ha jártas vagy az űrkutatásban, akkor biztosan ismered a Memorial of Cosmonautics intézményét Moszkvában, ha pedig Die Hard fan, akkor nagy eséllyel bejártad a Baikonur Cosmodrome-ot Kazahsztánban. Az Ukrajnában található űr-attrakció kevésbé ismert, de annál királyabb: a Kijevtől 80 kilométerre található Museum of Space Exploration Perejaszlav néprajzi parkjában kapott helyet.

Ebben a kis gyűjteményben olyan ritkaságok rejtőznek, mint Gagarin egyik piros ejtőernyős ruhája, vagy más űrhajósok szkafanderei, de még egy űrkapszula valós méretű modellje is megtalálható benne. Ettől még mondjuk nem feltétlen lenne különleges, lévén, hogy egy űrmúzeum, viszont az épület, amiben elhelyezkedik, tényleg nem mindennapi.

A múzeum 1979-ben nyílt – egy moszkvai időszakos kiállítás kapott helyet ebben a különleges épületben. „Mikhaylo Sikorsky, híres akadémikus Perejaszlavból származott. Ő és a munkatársai egy üres helyiség után kutattak a városban, és ekkor döntöttek a templom mellett. Azóta is vita tárgyát képezi, hogy vajon az épület megmentése okán döntöttek a múzeummá alakítása mellett, vagy inkább profanizálás céljából, ahogy azt anno az ateista szovjetek több esetben tették” – meséli a fotós.

Bár az épület sorsa azóta is bizonytalan, és többször felmerült az újra templommá alakításának gondolata, jelenleg úgy tűnik, hogy egyelőre múzeum marad.

Forrás: Calvert Journal

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük