fbpx
Nyomj Entert

Zsigmond Dóra SS20 _ RITUAL kollekció

Zsigmond Dóra kollekciói eddig főleg a koherenciáról, a szépen kidolgozott koncepcióalkotásról voltak megjegyezhetők, mostanra pedig már a fenntarthatóság is az egyik legfontosabb értékévé vált a márkának. Ruháinak szerves részét képezik a magyar folklór hagyományok, a föld és a tűz elemek megjelenése, illetve a vidéki élethez való kötődés. A néphagyományok mitikus világából építkezve, a tavasz-nyári RITUAL kollekció a rítusok hagyományaiba enged betekintést; a Szent Iván éji szokásokat dolgozza fel ruháin keresztül. Interjú!

A természetfeletti erők működésbe lépnek, az emberek máglyát raknak, melyet átugorva bíznak a megtisztulásban. Ők a tűz gyermekei. Füstös, misztikus, nyers hangulat egy elbűvölően színes és melankolikus világgal házasítva, amely a különleges, növényi alapú festésű, több mint 60 éves, kézzel szőtt vásznakban testesül meg.

A jacquard szöveteken megjelenő élénkebb rozsdás és sárga árnyalatok, a virág motívumok a tervező kísérletező kedvét mutatják, ugyanakkor reflektálnak a Szent Iván éji szertartásokon használt virágok fontosságára is. Míg a rami és dupla géz anyagok kikönnyítik a kollekciót, a viaszolt pamutokon jelentkező méregzöld és olíva árnyalatok, a falvédők textúrája visszahozzák a vidék nyers ízét – ez a kettős energia jellemzi a legújabb ZSIGMOND DORA menswear darabokat.

Mesélj kicsit a RITUAL-ról, hogyan kapcsolódik az előző kollekciókhoz és miben tér el tőlük?

A 2020-as tavaszi nyári kollekció témaválasztása is a magyar paraszti kultúrához köthető, a kollekció a Szent Iván éji hagyományokat dolgozza fel. A leghosszabb nap és a legrövidebb éjszaka, a csillagászati nyár kezdete – igazi különlegesség az ősi hagyományokat tekintve. Folytatva az előző kollekciók gondolatiságát és esztétikáját, továbbra is elengedhetetlen, hogy a téma kellően gazdag és erős legyen, viszont egyre fontosabb, hogy globálisan is értelmezhetővé tudjon válni. A kollekció a tűzugrás megtisztító erejéből táplálkozik, föld tónusok, rozsdás, tüzes árnyalatok, sárgák, zöldek. A kampányfotókon megjelenik a fő karakterünk, THE CHILD OF FIRE, aki a misztikus esemény központjában áll. Az újjászületés szimbóluma, tiszta gondolkodású, erős és érzékeny, ugyanakkor tele kíváncsisággal és küldetéstudattal, hogy változást hozzon a mai társadalom gondolkodásában.

Nagyon izgalmas, ahogy a kollekciókban a férfi trendek összefolynak a hagyományok tiszteletével és emellett egyre magasabb minőségben tervezel, ráadásul mindezt környezettudatosan. Te hogyan látod ezt a fejlődést és miben méred a sikerét?

A fenntarthatóság a kezdetek óta központi értéke a márkának. Ebben a kollekcióban organikus pamutot, organikus len anyagokat, és a PET palackokból újrahasznosított PE anyagokat használtunk. A REMADE darabok a márka visszatérő elemei. Ezek régi kézzel szőtt, több mint 60 éves vászonból, a Botanika festőstúdióval kollaborálva készültek. Minden darab karakteres és megismételhetetlen. Számunkra elsődleges a hagyományok tisztelete, a minőségorientált hozzáállás, a környezettudatosság, a fejlődés és az egyedi hangvétel. Ezen értékek aktualizálása és feldolgozása folyamatos feladatunk.

A fenntarthatóságot szem előtt tartva milyen előállítási folyamatok váltak be számotokra a különleges ruhadarabok elkészítésében, és mennyire érhetők el ezek itthon?

A márka indulása óta kulcsfontosságú a környezettudatosság mint alapvető hozzáállás, a fejlődés és fenntarthatóság elengedhetetlen eleme. A termékek kizárólag hazai gyártatásban készülnek, többnyire megrendelés után, ezzel elkerülve a felesleges raktárkészlet felhalmozását. A fent említett anyagokat olyan európai gyártóktól rendeljük, akik átláthatóan működnek, és rendelkeznek a kellő szakmai minősítésekkel. Fontos megemlíteni, hogy a kollekciók egy része luxus márkák „deadstock” anyagaiból készülnek, így a márka elkerüli az újabb anyagok legyártásával járó környezetszennyezést, és értékesen hasznosítja a már legyártottakat. A technológiai újításoknak köszönhetően egyre több gyártó kísérletezik az újrahasznosítással, ilyen anyagokkal mi is dolgozunk, tengerből gyűjtött PET palackokból vagy újra feldolgozott PE anyagokból hoznak létre textileket. Folyamatosan nyomon követjük a lehetőségeket, és kapcsolatban vagyunk a gyártókkal, így számunkra is elérhetőek a legfrissebb fejlesztések.

Milyen tradicionális kézműves technikákat alkalmazol, hogyan találsz rájuk?

Minden szezonban egy vagy több kézműves technikát építünk be. A hímzés, subázás és kötés inkább a téli kollekciókra jellemző, a növényi festés a mostanira. Egyik számomra fontos eleme az aktuális kollekciónak a régi falvédőkből készült REMADE kapszula darabok; a kabátok, nadrágok és pulóverek mind egyedi darabok. Személyes kötődésem a vidékhez amúgy nem csak a kézműves technikák feldolgozásában, de az ehhez hasonló elemek beépítésével is kiteljesedik. A múlt tovább él a jelenben, magunkkal visszük a jövőbe – ez az én megoldásom a hagyományok méltó átörökítésére, a fenntarthatóságot képviselve.

Mesélj kicsit a karanténban töltött napokról. Hogyan használod ki a lehetőségeket, mire készülsz, amint vége a járványnak?

Az aktuális járványügyi helyzet nagy hatással van a márka működésére már csak az üzletek bezárása miatt is, bár az online értékesítés változatlanul működik. A külföldi divatesemények elhalasztása szomorú, digitális platformra helyezése előremutató. A szociális távolságtartást mindenki nehezen viseli, de bízunk benne, hogy a járvány lecsengésével nem ott folytatjuk, ahol abbahagytuk. Li Edelkoort nemzetközileg elismert trendkutató meglátásával tudunk azonosulni, bízva egy jobb rendszer kialakításában, abban, hogy a divatipar is képes az átállásra. A járvány a fogyasztói társadalom karanténját hozta el, a társadalom esélyt kap a valódi értékek újra felfedezésére.

A teljes kollekció megtekinthető és megvásárolható a webshopban.

Design & Styling: Zsigmond Dóra
Fotó: Lestár Péter
Haj, campaign: Kozma Norbi
Haj, lookbook: Hevesi Krisztián
MUA: Kispál Miklós
Modell: Levente, WAM Model Management

Website | Facebook | Instagram | Tumblr

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük