fbpx
Nyomj Entert

VZOR | Past perfect

A VZOR a lengyel designtörténet valódi ikonjára hívja fel a nemzetközi figyelmet. Hogy terel az ügyes branding egy különleges mid-century fotelt fényes jövő felé? Mese álmokról, innovációról, szoborszerű ívekről és erőteljes színekről.

Farkasdy Melinda írása

1958, Łodz, Lengyelország. Roman Modzelewski, a łodzi Képzőművészeti Egyetem professzora megtervezte a lengyel designtörténet egyik első, poliészter és üveg ötvözetű foteljét. Az alkalmazott technológia és a jellegzetes homogén, organikus forma világszerte úttörőnek számított – tudását Modzelewski később a yacht készítésben kamatoztatta. 

Roman Modzelewski professzor az RM58 prototípusán.
Fotó: Wera Modzelewska privát családi archívumából 

A tervező saját műhelyében kivitelezte a prototípusokat, néhány évvel később pedig szabadalmaztatta a terméket. A székek felkeltették a nagy francia mester, Le Corbusier érdeklődését, aki szívesen vállalta volna franciaországi gyártásukat. Erre azonban nem kerülhetett sor a korabeli lengyel politikai helyzet miatt. (1)

Szabadalomlevél
Fotó: VZOR promóciós anyag

Teltek-múltak az évek, és ugyan a székek felbukkantak egy-egy film díszletében, mégis sokáig inkább a szakma tartotta őket számon. (2) Az egyik fennmaradt prototípus bekerült a londoni Victoria and Albert Múzeum (V&A) gyűjteményébe. A hófehér, hattyúszerű fotel szerepelt a nagy sikerű Cold War Modern: 1945-1970 című kiállításon, mint a Keleti Blokk designjának kiemelkedő példánya. (3)

De a történet igazán csak most kezdődik. 2012-ben a lengyel VZOR márka elhatározta, hogy újragondolja az ötvenes-hatvanas évek designtörténelmének egy-egy ikonikus darabját, kezdve Modzelewski 1958-as székével. Így született meg az RM58 névre keresztelt fotel, amely egy évvel később elnyerte a rangos WIN Awards-ot Londonban. A zsűri elnöke az a Sir Terence Conran volt, aki a Design Museumot is alapította. 

A VZOR megőrizte az eredeti formát, de a hajdani technológián és anyagösszetételen némileg változtatott. Az autentikus színeken (piros, fekete, fehér, zöld és sárga) kívül a fotelek már matt verzióban is kaphatók. (4)

Lengyel Nemzeti Posta – Ipari formatervezés sorozat – bélyeg
Fotó: VZOR promóciós anyag

Tervezők figyelem! a márka meghatározó kortárs designerek alkotásainak is teret ad majd a jövőben, úgyhogy megéri követni őket!  

Köszönet a VZOR-nak a rendelkezésünkre bocsátott anyagokért!

Jegyzetek, hivatkozások:

(1) V&A, https://collections.vam.ac.uk/item/O1156386/armchair-modzelewski-roman/ [2020.04.28.]

(2) Culture.pl, https://culture.pl/en/artist/vzor [2020.04.28.]

(3) V&A, https://collections.vam.ac.uk/item/O1156386/armchair-modzelewski-roman/ [2020.04.28.]

(4) Culture.pl, https://culture.pl/en/artist/vzor [2020.04.28.]

VZOR | Facebook | Instagram | Web

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük