fbpx
Nyomj Entert

HIGHLIGHTS | Épített örökségünk

A HIGHLIGHTS sorozat részeiben újra és újra használati tárgyak, azok előnyei és hátrányai kerülnek fókuszba. Felmerülhet a kérdés, vajon melyek életünk legalapvetőbb jelentőségű, ember alkotta tárgyai, amelyek nélkül nem tudnánk élni? A válasz egyszerű: az épületek.

Akár egy emberöltőt élünk bennük, akár nem, minden ház részünkké válik. Legyen az sátor, viskó, palota vagy társasház, amióta ember az ember, minden egyes letelepedésekor épített egy szerkezetet, ami megvédte őt és az övéit a természet viszontagságaitól. Sok épület számos nemzedéken át túlélve maradt épített örökségünk része, de vannak olyan építmények is, amelyeket háborúk vagy tűzvészek miatt már csak feljegyzések, fotográfiák tartanak meg emlékezetünkben.

Egy jó könyv vizuális, szerkezeti és kötészeti felépítése akár egy épület tervezéséhez is hasonlítható. Akár tartalmi, akár fizikai szempontból közelítjük meg, mindkét médium tagadhatatlanul multiszenzitív benyomást tesz ránk, ezért tervezésük nagyon gondos odafigyelést igényel. Az épületeket dokumentáló könyvek – legyenek azok gyermekkönyvek, tanulmánykötetek vagy művészkönyvek – lehetővé teszik a letűnt korok ismeretanyagainak átadását az újabb generációk számára, életben tartva az egykori grandiózus projektek eszmeiségét.

Heti válogatásunkban olyan könyveket gyűjtöttünk össze Magyarországtól Lengyelországig, melyek épületek emlékét mutatják be, örökítik meg.

ÉPÍTÉSZETTÖRTÉNETI KÖNYV

Franciaudvaros bérházak Budapesten | Budapest, Magyarország
Bárdy Anna
Schmal Fülöp


GYERMEKKÖNYV

Templomról templomra | Szentpétervár, Oroszország
Tatjána Bergyugina


TANULMÁNYKÖTET

Wanderspace / Zwerfruimte | Antwerpen, Belgium
Sarah Schrauwen


MŰVÉSZKÖNYV

BUDAPEST | CRETIO | Budapest, Magyarország
Balla Dóra


Brutal Poland | Poznań, Lengyelország
ZUPAGRAFIKA .


Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük