fbpx
Nyomj Entert

HIGHLIGHTS | Experimentális tipográfia

Az utóbbi években már popkulturális körökben is szárnyát bontogatja egy újfajta grafikai megközelítés, az experimentális tipográfia. A műfaj különlegessége, hogy a hagyományos grafikai irányzatokhoz képest markáns, jellegzetes betűkészlettel és a megszokott tördelési, betűtervezési szabályok felrúgásával hoz létre új, lázadó, spontán megjelenést.

Önmagában kérdőjelezi meg tehát azt, amit hosszú évek során szenvedett ki magából ez a szakma: a kimértséget. De mi áll az irányzat, az eszmerendszer mögött? A szót latin (experimentum) eredete szerint egyfajta kísérleti vonatkozásban használjuk. Az ex (-ból) fosztóképző után a perior, azaz magyarul tapasztalat szót fedezhetjük fel: a művészi attitűd tesztelő, gyakorló, próbálkozó mivoltára, a tapasztalatokból eredeztethető kiforrottságra kell gondolnunk, amikor hasonló műremekekkel találkozunk. Ez a kísérleti vizuális irányzat újra és újra teszteli a társadalmat, feszegeti a határokat, tágítja mindannyiunk horizontját. Olyan grafikai megoldásokat hoz létre, melyek nemcsak gyönyörködtetnek, hanem tanítanak, művelnek is. Így nem csoda, hogy napjainkban a városokban szétszórt plakátok felületein már nagy cégek, szervezetek is szívesen hívják segítségül ezt a vizuális edukációs formát.

De vajon ha populárisan elfogadott, használt grafikai trend lesz belőle, meg tudja őrizni spontán, kísérleti jellegét? Erre a kérdésre keressük a választ aktuális projektválogatásunkban Franciaországtól Magyarországig utazva.

KULTURÁLIS HELYSZÍN

Visual Identity — SOMA | Toulouse, Franciaország
Quatrième Étage


KIÁLLÍTÁS

Picasso. Els quaderns | Barcelona, Spanyolország
Ara Estudio .
Todojunto Graphics


BETŰTÍPUS

Tofua™ Typeface | Isztambul, Törökország
Muhittin Güneş


KÖNYV

Debrecen 2023 European Capital of Culture – Bid Book | Budapest, Magyarország
G. Kiss József
Köves Lili
Classmate Studio
Misztarka Eszter
Ács Attila
Fölföldi Fruszina


ESEMÉNY

UH FEST 2018 | Budapest, Magyarország
de_form studio
Demeczky Nóra
Déri Enikő


Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük