fbpx
Nyomj Entert

Home office time | Belsőépítészek tippjei

Van, aki eddig is otthonról dolgozott, van, akinek egy teljesen új és szokatlan kihívást jelent, hogy a saját otthonából is ugyanolyan produktív maradjon, mint amilyen az irodában volt. A karantén most mindenkit rákényszerít, hogy felépítse saját otthoni munkaállomását – és ha már így alakult, csináljuk minél jobban! Belsőépítészek tanácsai következnek.

_01 Fény és árnyék

Bárhonnan dolgozunk, a természetes fény a legjobb barátunk. Ha lehetséges, olyan helyen rendezzük be az otthoni irodát, ami a nap javarészében kellően fényes. Ha ügyelünk rá, hogy ne a hátunk mögül érkezzen a fény (ami a monitor miatt is fontos szempont) az a térérzetet is növeli, így a bezártság-érzetünk is csökkenthető. Ugyanakkor az árnyékolásra is fektessünk figyelmet, hiszen a túl sok fény és a kinti impulzusok mind visszavethetik a munkavégzést.

 © do mal o menos

Ha pedig lement a nap, vagy borús az idő, egy kékes vagy sárgás fényű helyett inkább egy négyezer Kelvines izzóval szereljük fel a lámpát, mert anélkül, hogy fárasztaná a szemünket ez a legélénkítőbb.

_02 Ergonómia

A legideálisabb választás az állítható magasságú íróasztal és irodai szék – valószínű azonban, hogy ezeket nem most fogjuk beszerezni. Ha a jelenlegi asztalunk magassága 68-72 cm, székünk ülőmagassága pedig 43-47 cm között mozog, akkor megfelelnek az optimális ergonómiai szempontoknak. Ha nem így lenne, párnákkal, könyvtámaszokkal módosíthatjuk az értékeket.

_03 Ihlet

A családi, baráti vagy nyaraláson készült fotókat ne az íróasztalunk környezetében helyezzük el, ezek ugyanis folyamatosan kiszakítanak a workflow-ból. Ugyanakkor ne becsüljük alá a dekoráció szerepét, főleg ha kreatív szakmában dolgozunk: fotók, képkivágások, szobrok, vázák, magazinok – bármi, ami inspirál jöhet, amíg nem zsúfoljuk túl a környezetünket.

_04 Rend és rendszer

Ha már a zsúfoltságnál tartunk: érdemes kiüríteni egy fiókot az íróasztal közelében, hogy ne előttünk tornyosuljanak fel a papírok és egyebek. A szükséges eszközöket tartsuk kéznél, és a minél praktikusabb elrendezésre törekedjünk. Minden nap szánjunk rá pár percet arra, hogy rendet tegyük az asztalon, hiszen így a fejünkben sem uralkodik majd el a káosz.

_05 Konferencia kompatibilitás

Ide kapcsolódik a következő szakasz is: érdemes kialakítani egy olyan hátteret, ami megfelelő környezet az esetleges Skype-meetingekhez is. A legjobb egy fehér fal, vagy bármi olyan felület, ami nem vonja el a tárgyaló fél figyelmét és nem kelti rólunk a szétszórtság benyomását.

_06 Térelválasztás

Ha módunk van rá, érdemes valahogy szeparálni a munkaállomást a lakás többi részétől, akkor is, ha erre nincs külön helységünk. Alternatív térelválasztó megoldást jelenthetnek a nagyobb növények, vagy a mobilis kisbútorok (puff, zsúrkocsi, konzolasztal).

_08 Anyagok és színek

Ha most építjük ki a home office-unkat, válasszunk tartós, minőségi anyagokat, mint a tömörfa. Laminált felület helyett pedig a magas minőségű HPL borítású íróasztalokat ajánlják a szakemberek, a magas hő-, vegyszer-, valamint karcállóságuk miatt. A harsány, vibráló színeket összességében kerüljük, még akkor is, ha motiválónak tartjuk őket – hosszú távon inkább frusztráló hatást érhetünk el általuk. Inkább kiegészítők terén játsszunk az élénk színekkel, a falakat és nagy felületeket hagyjuk meg natúr árnyalatokban.

+1 Hidratálás

Legegyszerűbben úgy biztosíthatjuk a produktivitásunkat, ha nem feledkezünk meg a megfelelő folyadékbevitelről. Ez ülőmunka esetén napi 2-2,5 l víz. Készítsünk ki az asztalra egy kancsóval már a nap elején!

Köszönjük a tippeket az este’s partners belsőépítész kollégáinak, Radnóczy Eszter, Bige Mária és Gyurics Fanni szakértőknek.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük