fbpx
Nyomj Entert

Insta láv I Naske László Mihály

„A Messenger betűt még 2015-ben kezdtem el tervezni, hogy legyen egy saját nagyon egyszerű svájci jellegű, a klasszikusok (Helvetica, Univers, Akzidenz Grotesk, stb.) által inspirált betűm. Bár sok újrarajzolt verzió van belőlük, és ma már szinte minden betűöntödének megvan a maga változata, nekem mégiscsak kellett egy saját. Egyrészt szerettem volna, ha minden részlete olyan, ami nekem tetszik, másrészt ez egy olyan stílusgyakorlat volt, aminek köszönhetően igazán elmélyülhettem abban, vajon miért és hogyan tud jól működni egy ilyen egyszerű, univerzális betű.

A videokazetta, mint bemutató eszköz pedig egy kicsit „ironikus” szimbólum, mert hát az ilyen egyszerű, kevés karakterjegyet használó betűből ma már nagyon nagy a választék, és az átlagos néző kevés különbséget lát bennük. Első ránézésre ilyennek tűnhet  a videokazetták világa is: minimális eszközökkel, főleg geometriai formákkal és tipográfiából lesznek vizuális rendszerek (magnókazetták, videokazetták, -szalagok). Ezek nagyon egyszerűek, de pont ezért, vagy ezek ellenére nagyon jól működnek, és egyúttal roppant módon beivódtak több korosztály emlékezetébe is. Gyerekkoromban egészen sokáig nem volt videónk, azonban nagyon sok magnókazettánk volt, tehát én inkább az utóbbival voltam közelebbi kapcsolatban, viszont számos barátomnak volt videója – természetesen mindenki felvette üres kazettákra a filmeket – ami miatt egy kicsit mindig irigykedtem rájuk. Ez olyan, amikor az ember nagyon vágyakozik valami után, és ettől aztán az a tárgy nagyon szépnek tud látszani…

Úgy érzem, hogy ez a VHS világ egy olyan grafikai rendszer, amiben nagyon jól érvényesülnek az alapvető tervezőgrafikai technikák, mint színhasználat, kompozíció és tipográfia, tehát nagyon jól tetten érhető a kellő szakmai tudás, ha az ember végignézi kicsit a régi videokazettákat. Készítettem is még a projekt elején egy gyűjtést (amiből sok elem egyébként megtalálható a projektben is), amit érdemes lehet nézegetni.

A betűt egyébként nem tervezem kiadni vagy árulni, csak saját használatra, a saját munkáimhoz készítettem, persze egy-két kollégámnak odaadtam már, amiből amúgy nagyon szép dolgok születtek, és most is egy olyan projekten dolgozom, amiben használom, de ezt majd akkor mutatom meg, ha kész lesz!”

Nézzétek meg Laci további munkáit is a Behance-oldalán és az Instagramon.


Insta láv rovatunkban az Instagramról szemezgetünk, nekünk tetsző, nagyon menő hype-tartalmakat.

 

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük