fbpx
Nyomj Entert

Jó emberek, jó helyek | Nagykép a gasztronómiáról

A csúcsgasztronómiához nem feltétlenül szükséges népes csapat – elegendő mindössze két ember, akik nemcsak az ízélményre, hanem a vendégre is odafigyelnek. Egy jó hangulatú kerti sütögetés saját udvar híján is megoldható, de fontos, hogy némi szenvedély is kerüljön a grillhúsok mellé. Családi ünnepségek, születésnapok alkalmával nem szükséges tortadobozzal átverekednünk magunkat a városon, elég, ha a „megrendelem” gombra kattintunk (és a gyertya vagy a pezsgő miatt sem kell aggódnunk). És azt tudtátok, hogy a saláta már nem (csak) köret? A Piqniq Budapest és a Mastercard közös kampánya.

Szigeti Kristóf – étteremvezető, ICON Buda

Kristóf érdeklődésének középpontjában mindig is az étteremvezetés állt: fiatal kora óta ebben él, Svájcban célirányosan ezt tanulta. Budapestre visszatérve dolgozott vendéglátóhelyen üzletvezetőként és kommunikációs koordinátorként is. A családja tulajdonában álló budaörsi házba korábban egy coworking-koncepció alapján működő kreatív ügynökséget képzelt el, de változott a terv és mégis a vendéglátásban valósította meg önmagát. Átalakította az éttermi funkcióra eredeti állapotában teljesen alkalmatlan épületet, így született meg az ICON Buda.

„A külvárosi gasztro egyik ikonja szerettünk volna lenni.”


Botos Tamás – séf, ICON Buda

Kristóf döntésében meghatározó szempont volt, hogy találkozott Botos Tamással. A huszonnyolc éves séf egy tihanyi diákmunka során döntött úgy, hogy életét a konyhaművészetnek szenteli. Rengeteg helyen megfordult, hogy tanuljon és tapasztaljon, húszas évei elején pedig már olyan helyeken dolgozott konyhafőnökként, mint a KNRDY vagy a Tanti. Egy újabb fejlődési szakasz során találkozott Kristóffal és az ICON-nal.

„Az csinálja az ételeket, aki kigondolta, és az szolgálja fel, akinek ez a hely a gyermeke.”

Az ICON Buda megnyitásával Kristóf és Tamás azt az álmát akarta megvalósítani, hogy legyen egy olyan hely Budaörsön, amire minden helyi büszke lehet. Az étterem tavaly decemberi indulását a fiatal tulajdonosok olyan alapossággal készítették elő, hogy az akkor elgondolt színvonalat azóta is folyamatosan tartani tudják. Az ICON Budát kitartóan vezetik abba az irányba, hogy beteljesítsék a névadásban is megjelenő célt.


Ölveczki Sebestyén – tulajdonos, Briquette

Ölveczki Sebestyén a magának épített grillteraszt barátai unszolására, hosszas utánajárás és tervezés után nyitotta meg a nagyközönség előtt is Budakeszin. A Briquette ma már egy sokak által ismert név a hazai gasztronómiában: egy hely, ami nem hagyományos éttermi keretek között működik és túlmutat a lakásétterem-koncepción is. Sebi grill-BBQ műhelynek hívja a Briquette-et, amelyet fesztelenség, magas szintű szaktudás, precíz kiszolgálás és egyedi vendégélmény jellemez. Tizenöt-húsz fős csapat dolgozik a háttérben, de Sebi minden ponton jelen van. Hozzá futnak be a foglalások, ő intézi a beszerzéseket és vele találkoznak a vacsorán először a vendégek is.

Elmondása szerint nem volt még olyan este, amikor ne lett volna ott a Briquette-ben, legalább a vacsora elején. Sebi korábban az online kereskedelemben dolgozott, de mára hivatásává vált a szenvedélye. Autodidakta módon képezte magát, szaktekintélyek munkáját figyelte és természetesen azzal fejlődött a legtöbbet, hogy rengeteg húst sütött meg különleges eszközein.

„Ami szerintem hiányzik itthon nagyon sok lakásétteremből, és alapvetően a vendéglátásból, az a szenvedély.”


Édes Város
Alapítók: Bakonyi Gergő, Kassai Viktor, Molnár Gábor, Dobrosi Eszter

„Az ünneplésélmény online kereskedelme azokról a pillanatokról szól, amiket nem lehet pénzért megvenni.”

Egy ünnep, egy emlékezetes pillanat előkészülete már önmagában is jó élmény lehetne” – gondolta Bakonyi Gergő, aki két jó barátjával, Kassai Viktorral és Molnár Gáborral megalapította az Édes Várost, amihez később Dobrosi Eszter is csatlakozott, aki szintén közel két évtizede baráti társaságuk tagja. Az volt a cél, hogy minden, ami szükséges lehet az ünnepléshez, pár kattintással elérhető legyen az online térben, azonban nem álltak meg ezen a ponton. Mivel prémium termékeket kínálnak, a szolgáltatást is ehhez pozícionálták, ezért saját erőből elindították a hűtőautós kiszállítást, ami példátlan az országban. 

2020-ban, az elszigeteltség és a változások évében a különleges pillanatok tartják bennünk a lelket, ezekre emlékszünk vissza. Ezt biztosítja az Édes Város.


Gazsi Zoltán – ügyvezető, Eisberg Hungary

„A hitelesség elhitetése hihetetlen munka, de megéri.”

Az Eisberg nagyon hitelesen, szakmailag megalapozottan kommunikál, melyben a cég ügyvezetését tizenkét éve ellátó Gazsi Zoltán is igen aktívan vesz részt. A cégvezető különleges csapatot épített maga köré, melynek tagjai nem csupán a klasszikus megjelenési formákban, azaz online, print és rádiós megjelenésekben és reklámokban gondolkodnak, hanem nagy hangsúlyt fektetnek az edukációra is, melynek egyik eszköze a kóstoltatás. Gazsi Zoltán hisz abban, hogy sok saját élmény vezet végül egy ország étkezési kultúrájának átalakulásához. Nyilván szeretnék, hogy a fogyasztók Eisberg-terméket válasszanak, azonban elsődleges céljuk inkább a salátafogyasztás népszerűsítése: az, hogy napi szinten jelenjen meg a rizs és krumpli mellett a tányéron az egészséges saláta, egyre növekvő arányban.


Fotó | Horpáczi Dávid
Videó | Sepsi Gergő

Piqniq Budapest | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük