fbpx
Nyomj Entert

Korszerű és antik városarculat | Kadaň, Csehország

Újabb városarculati pályázatot vitt sikerre a CZECHDESIGN csapata. Az észak-csehországi Kadaň település a Colmo designstúdió jóvoltából büszkélkedhet új arculattal, melyet legjobban a következőképp írhatunk le: hagyományok tisztelete, modern köntösben.

A német határ közelében található Kadaň számtalan érdekességet tartogat az ide érkezőknek, nem véletlenül választották meg 2010-ben Csehország-Morvaország legszebb városának. A középkori gyökerekkel rendelkező város látványosságai közé tartozik a XV. században alapított, csodaszép kerttel rendelkező ferences kolostor, az 1260-ban felépített királyi vár, valamint itt találjuk a csehek legszűkebb sikátorát, a mindössze 66 centiméter széles Katova utcácskát is.

Az Ohře folyó partján fekvő, 18 000 lakosú városnak a studio Colmo tervezhetett új arculatot. A meghívásos pályázat szervezője ezúttal is a CZECHDESIGN volt. A versenyen hat pályázó indult: a kadaňi születésű Lukáš Kocelský, Věra Marešová, a Jakub Vaněk studio (ők tervezték többek között Prága 3. kerületének arculatát is, melyről mi is beszámoltunk egy korábbi cikkünkben), a Dipozitiv Studio,  Kateřina Šedá építész és Kristína Drinková tervezőgrafikus párosa, valamint a végül győztesnek választott studio Colmo.

A 2008-ban alapított Studio Colmo pályázatában arra törekedett, hogy harmonikus egységet teremtsen a város régmúltja és jelene között, vizuális formában. A tervezők, Markéta Hanzalová és Miroslav Roubíček olyan arculattal álltak elő, amelyben egyszerre jelenik meg hagyományos és modern betűkészlet: talpas és talpatlan karakterek kerülnek egymás mellé, sajátossá téve a településhez köthető különféle feliratokat.

A designerek által kigondolt sajátos ötvözet legkarakteresebb eleme a Kadaň városnév kezdőbetűje, mely az antik betűtípusok formavilágából merít. A studio Colmo által életre hívott friss, játékos, ugyanakkor letisztult városarculat jó példája annak, hogyan állítható egymás mellé múlt és jelen úgy, hogy azok nem egymás ellentéteiként hatnak, hanem közösen, egymást erősítve mutatnak egy irányba.

Fotók: CZECHDESIGN / Colmo

Forrás: czechdesign.cz   

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük