fbpx
Nyomj Entert

Manifesto Market I Prága

Van egy (pontosabban: most már kettő) szuperjó hely Prágában, amit – ha lehetséges volna – azonnal importálnánk kis hazánkba. Ez a Manifesto Market, amely immár a cseh főváros két pontján, a Florenc és a Smíchov városrészekben várja a lazulni vágyókat. Utóbbiról, vagyis a másodikként létrejött helyszínről a Dezeen is tudósított.

A Manifesto-franchise nemcsak egy feltuningolt food truck udvar, amit lepottyantottak a város két tetszőleges pontjára. Korántsem. Az ultramenőnek kinéző, kulturális, zenei és gasztronómiai programokat magába sűrítő Manifesto ugyanis eredetileg városrehabilitációs projektként indult: a Florenc városrész egyik forgalmas, mégis elhanyagolt részén elhelyezkedő foghíjtelket szerették volna visszakapcsolni Prága vérkeringésébe. Az ötletgazda a reSITE szervezet alapítója, Martin Barry volt, aki úgy gondolta, hogy Londonhoz és Lisszabonhoz hasonlóan Prága is megérdemel egy vagány, multikulti helyet, amely nemcsak a városlakók jólétéhez járul hozzá, de a városkép pozitív irányba történő elmozdulását is elősegíti.

Így indult 2018 júniusában – először csak pop-up jelleggel – a Manifesto Market, 27 konténerrel, 783 négyzetméteren. A telekre a cseh Superstudio pályázat három győztese – Nikola Karabcová, Lucie Červená és Elvira Islas – a „város a városban” elvét követve tervezett konténereket, azok között húzódó utcákat, tereket és sétányokat, hogy a látogató ne veszítse el a városi térélményt, ugyanakkor felszabadultan, fesztelenül tudja jól érezni magát a konténerek között.

2019-ben a Manifesto duplázott: a Moldva túlpartján, a Smíchov városrészen is megvetette a lábát. Az építészeti tervezést a cseh és szlovák gyökerekkel egyaránt rendelkező Chybik+Kristof építész iroda kapta. Itt 11 metálosan csillogó konténer költözött egy elhagyott parkoló területére, középre pedig egy kisebb medence (amolyan „lábmosó” vagy „kacsaúsztató”) került: tisztára, mintha egy kaliforniai villába oltották volna a historizáló kelet-európai építészet egy kis szeletét.

A Manifesto Smíchov ugyanis nem másutt kapott helyet, mint az 1900-as évek elején épült, neoreneszánsz és szecessziós stílusú nemzeti kultúrközpont közvetlen szomszédságában. Az épület udvarán egykor, ahol ma a Manifesto üzemel – a korabeli fényképek tanúsága szerint – kellemes kerthelyiség várta a frissítő után vágyakozó városlakókat.

Itt is érvényesül a Manifesto védjegyének mondható urbánus univerzum: a vendéglátóegységek otthonául szolgáló konténerek között húzódó szűk utcák Prága sikátoraira emlékeztetik az ide látogatót, és a medence vize is visszatükrözi a szomszédos házakat.

Mostanság mondjuk aligha vehetjük hasznát a csillogó víztükörnek, helyette azonban bérelhetünk fűthető igloo-t megbeszélésre vagy open office jelleggel. A kutyások is örülhetnek, hiszen a négylábú kedvenceket is szívesen látják a Manifesto területén. Mind a Florence, mind a Smíchov helyszín egészéves nyitvatartással üzemel, szerdától vasárnapig. Ha nincs nálunk cseh korona, az sem jelenthet gondot, a Manifesto ugyanis cashless módban üzemel.

A Manifesto Florenc helyszínt a Na Florence cím alatt, a Prága „pesti” oldalán találjuk, míg az újabb Manifesto Smíchov-ot a „budai” oldalon érdemes keresnünk.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük