fbpx
Nyomj Entert

Manipulating Mont Blanc: Preparing for Martian Frontiers

Olyan kevés érintetlen helyet nem manipuláltunk már, hogy alapvetően nem tetszik a megközelítés. Persze a Mont Blanc sem nevezhető már érintetlennek, de ez egyáltalán nem ok arra, hogy tovább romboljuk a természetes(nek ható) képet.

Ennek ellenére maguk a látványok érdekesek, és a felvetés is önmagában hála az égnek direkt arról szól, hogy gyakorlatilag metaforákat alkossanak az általunk ismert univerzum feltáratlan vidékeivel, az ott folyó kutatással és végeredményben az ezt kiszolgáló infrastruktúrával kapcsolatban.

Nyugodtan mondhatjuk, hogy egy gondolatkísérletről van szó, senki sem akar a hegy oldalába építkezni.

A londoni The Bartlett School of Architecture diákja, George Bradford-Smith gondolata az volt, hogy egy, a marsi körülményeket és atmoszférát passzívan szimuláló létesítményt, kiképző vagy felkészítő központot illeszt a hegy oldalába, amely minden részletében képes imitálni a vörös bolygó adottságait.

Van szoba, amely a bolygó hőmérsékletét szimulálja, szélcsatornákkal kialakított hideg és száraz atmoszférával, van, amely szintén a szelet használva készíti fel a kiképezendő űrhajósokat a marsi hanghatásokra, zajokra, majd egy másik helyiségben a nyugodt időben érzékelhető síri csendet lehet megtapasztalni.

A létesítményben minden más is van, amely egy elképzelt marsi bázison: laborok, műhelyek, közösségi terek, pihenő szobák és konyha.

Összességében érdekes látványok és elképzelés, semmi több, de annak nagyon jó.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük