fbpx
Nyomj Entert

Microsoft Vision 2019

2009-ben jelent meg a Microsoft 2019-ről – vagyis a 2019-ben használni vélt technológiákról – szóló víziója, amelyhez egy látványos videót is készítettek.

Az anno teljesen sci-fi-nek ható alkotásban látottak nagyrészt megvalósultak, másik felük ugyanakkor csak nem akar valóra válni vagy elterjedni, bár ezek jószerint nem is feltétlenül a Microsoft fejlesztőinél kellenének megjelenjenek.

Ezzel kapcsolatban pedig van egy érdekes határvonal: a megvalósult újdonságok többsége valójában olyan technológiai innováció amely kapacitást, erőforrást javított vagy növelt, ugyanakkor a koncepciók amelyek szerint az eszközök amiket használunk felépülnek javarészt nem, vagy alig változtak. 2009-ben volt iPhone és óriási felhajtás volt körülötte, ezért tekinthetjük úgy, hogy elindult az a trend ami a mai napig tart, de a mobileszközök mindegyikén volt billentyűzet és a Blackberry volt mindennek a teteje, még Barack Obama is csak hossza kérlelés után mondott le róla, miután beköltözött a Fehér Házba.

A videóban látható eszközök, mint az okos üveg, vagy e-papír, az okos kávéscsésze, a hajtogatható kijelző is a mai napig sci-fi, de legalábbis fejlesztőlaborok prezentációinak, vagy a CES bemutatóinak alanya, minthogy a reptéren sétálva használjuk őket. Az idén bemutaott felgöngyölhető LG televízió sem lesu még mindennapos vendég az óbudai panelekben. De ez csak a látvány. Valójában minden ami a videóban látható, létezik valamilyen formában. Persze, hogy létezik okos üveg, csak egyáltalán nem nevezhető elterjedtnek. Létezik olyan alkalmazás, amely felismeri a tárgyakat, művészeti alkotásokat és persze az embereket, de használatuk még egyáltalán nem ilyen látványos. A technológia létezik, hogy gesztusokkal irányítsunk eszközöket, de nem szoktuk azért annyira és az egész videó legfontosabb innovációja, az eszközök közötti adatpöccintés szerű átjárhatóság a mai napig Arthur C. Clarke világa, formátum és kompatibilitási kérdések miatt. Közben persze az AI is haladgat a maga útján és létezik közben egy egész világ amiről ez a videó alig szól: a Microsoft közben felhőalapúvá tette minden szolgálatását, és a leghasznosabb üzleti alkalmazásokat fejlesztette a felhasználók számára.

Ahogy persze minden adott innováció születésekor meg vagyunk győződve annak mindenhatóságáról, úgy elmondhatjuk “utólag okosan”, hogy ez a videó is az adott időszak futó fejlesztéseinek látványos és amúgy nem téves prezentációja; amit jövendölt, gyakorlatilag létezik, csak nincs kitapétázva vele a szingapúri reptér oldalfala és a kávécsészénk. És ez így van jól.

Ha valamiben semmit sem tévedett a Microsoft, az flat design mindent letaroló uralma az évtized végére, bár ez talán nem jóslás, hanem józan belátás volt a részükről.

u.i.: ha valakinek hiányérzete támadna a megmondást illetően, ez csak egy elmélkedés az évforduló és a CES kapcsán.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük