fbpx
Nyomj Entert

Moholy Formatervezési Ösztöndíj X HYPE I Kovácsik Bence

2018-ban hét fiatal tervező vehetett részt a féléves Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjprogramban, amely során megvalósíthatták önállóan kialakított, illetve gyártói együttműködéssel kidolgozott szakmai terveiket. Tudjatok meg róluk még többet itt, a HYPEANDHYPEREN. Kovácsik Bence – PLY – rétegekből formált asztal.

 

Szakmai út

„A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem formatervező művész mesterszakán szereztem diplomát 2016-ban. Második szemeszteremet Koppenhágában töltöttem szakmai gyakorlaton a Kilo Design nevű formatervező stúdióban, ami komoly hatással volt a szakmai fejlődésemre, tervezői mentalitásomra.

Az egyetemi évek alatt elkezdtem szabadúszó grafikusként dolgozni, ami a diploma utáni időszakban egy saját design stúdió, a Faraway Design létrehozását eredményezte. Építész testvéremmel alapítottuk, én a kreatív vezetésért (creative/art director) vagyok felelős. Mostanra hét főre duzzadt a létszámunk, grafikai-, formatervezői- és építészeti megbízásokon dolgozunk. Fontosabb projektjeink: Sziget Fesztivál 2018 és 2019 teljes arculatának és vizuális kommunikációjának megtervezése, a Sziget kreatív stábjával együttműködve, a Corvinus Egyetem új arculata, Red Bull Air Race 2015 trófeáinak, illetve a Magyar Kézilabda Szövetség életműdíjának megtervezése és kivitelezése. További főbb ügyfeleink: Roche, DDB Reklámügynökség, Gourmet fesztivál, Libri, Sparty.”

Az ösztöndíj

„Az ösztöndíjra az anyagi- és szakmai támogatás miatt jelentkeztem. Nélküle valószínűleg a mai napig csak a projekt mappájában állnának a koncepció látványtervei. Aktív tervezőként igen nehéz időt szánni a saját „love” projektekre a piaci megrendelések mellett, amelyek a munkaidő 120%-át teszik ki. Az ösztöndíjprogram támogatott és motivált ennek megváltoztatására.

Egy működő prototípusig jutottam el az adott félévben. Formai variációs számmal és a teljes lapra-hajthatóság elérésével szeretném folytatni a termék továbbfejlesztését.”

A pályamunka

PLY – rétegekből formált asztal

A PLY egy újszerű íróasztal, mely a moduláris felépítésének köszönhetően számtalan lehetőséget hordoz magában. A rétegelt lemez felhasználását alapjaiban újítja meg, egészen egyedi, még nem látott vizuális és funkcionális értéket létrehozva.

A PLY koncepcióját egy igen egyszerű felismerés hívta életre. A rétegelt lemez felépítésének, formálhatóságának és előállítási módjának köszönhetően az egyes rétegek manipulálásával több funkcionális- és plasztikai lehetőséget tartogat magában, mint egyszerű lapanyag.

Az asztal alapvetően két fő részből áll, egy alsó láb modulból és egy asztallapból. Az előbbi állandó formájú, zártszelvényből felépülő filigrán szerkezet, az utóbbi pedig fix nagyságú rétegelt lemez lap, többféle mutációval. Az asztal oly módon válik modulárissá, hogy az egyfajta lábrészhez különböző asztallapok párosíthatóak, melyek a rajtuk kialakított tárolók méretétől, elhelyezkedésétől és számától válnak egyedivé. Az asztallapok mélysége és szélessége fix, így típustól függetlenül mindegyik könnyedén rögzíthető a láb részhez 5-5 darab süllyesztett csavarral, ugyanakkor a kialakítás számtalan perszonalizációs lehetőséget kínál.”


A 2018-as ösztöndíjasok pályamunkáit bemutató Moholy EXTRA kiállítás április 26-i záró eseményén kihirdették az idei ösztöndíjasokat; a 2019. évi Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjat elnyert alkotók tehát: Fogarasi Demeter (Biokompozit bútorok), Lévai Zsófia (R_O_M_P projekt), Mayer Kitti (A design intézményrendszerének kialakulása és működése a hetvenes évek közepétől a rendszerváltást követő évekig (1975-1991), Oravecz Júlia(Living. Design és társadalmi innováció az élhető és megfizethető mikrolakásokért), Szalai Veronika (KUBUS 2.0 játék valós és virtuális mintázatokkal), Temesi Apol (RAW FICTION – a textilipari maradék új dimenziója), Veres-Veszprémi Lili (Nesting), Zalavári Fruzsina (Vonal materiál – Divatékszer porcelánul). Gratulálunk!

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük