fbpx
Nyomj Entert

Moholy Formatervezési Ösztöndíj X HYPE | Temesi Apol

2019-ben nyolc fiatal tervező, illetve designteoretikus vehetett részt a féléves Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjprogramban, amelyet a Magyar Formatervezési Tanács kezel, amelynek finanszírozásában a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és az Emberi Erőforrások Minisztériuma vesz részt. Az ösztöndíj során a pályázók megvalósíthatták önállóan kialakított, illetve gyártói együttműködéssel kidolgozott szakmai programjaikat. Tudjatok meg róluk még többet itt, a HYPEANDHYPEREN. Temesi Apol RAWfiction – GEO


A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben az ösztöndíjasok munkáit bemutató, március végére tervezett kiállítás sajnos elmaradt. Ezt az eseményt valamelyest pótolva, a már megjelent nívós katalógust pedig kicsit kiegészítve, „élőbbé téve” nyolc héten át mutatjuk be nektek őket és pályamunkáikat.


Temesi Apol 2014-ben végzett textiltervezőként a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen. A diplomázást megelőző évben kezdett el struktúratervezéssel foglalkozni, ami nemcsak váratlan örömforrás volt a számára, de egy nemzetközi pályázaton Micro Architectura díjat is nyert vele. 

2016-ban a MOME Doktori Iskolájában folytatta tanulmányait, ahol saját kutatási területként a nyersanyag-centrikus anyagfejlesztést választotta – az elméleti munka mellett, különböző projekteken keresztül a gyakorlati válaszokat is kereste. Az első, igazán látványos sorozata a LAMBSKIN nevet kapta.

A projekt kapcsán 2018-ban Apol bekerült a Climate-KIC Accelerator programjába, ahol további díjakat és támogatásokat elnyerve, lehetősége nyílt elmélyedni egy olyan anyagfejlesztési megoldásban, amellyel az ipari gyapjúmaradék 100%-os újrahasznosításával skálázható terméket hozhatott létre. Ekkor kezdett bele a RAWfiction projektbe.

A szakmai közeg támogatása

A Moholy Ösztöndíj során Apol egy olyan termékfejlesztést tudott megvalósítani, ami régi álma volt, és amelyet sok-sok év munkája előzött meg. „A nyersanyag centrikus tervezés során az alapanyag mélyreható ismerete a kiindulási pont, annak előnyös és lehetséges tulajdonságaira fókuszál, ezért előfordul, hogy az előzetes elképzeléseket az anyag természetes viselkedése felülírja. A félév alatt néhány kérdésben ezt a finomhangolást kellett megtenni, hogy az előzetes elképzelések és a természetes tulajdonságok erősíthessék egymást” – mondta el Apol. 

„Egy alaposan előkészített koncepció megvalósításához és debütálásához nagyon jó lehetőség, ha szakmai közegben kaphatunk támogatást. Az ösztöndíjbizottság tagjaival folytatott konzultációk, a személyes tanácsok olyan lényeges pontokra hívták fel a figyelmemet, amelyek segítették körbejárni a piacképesség és a skálázhatóság kérdését is” – tette hozzá.

A textiltervező kiemelte, a Moholy Ösztöndíj keretében létrejött GEO csempecsalád nagy lépés volt a számára; olyan távlatokat nyitott meg, ami hosszú távon kijelölte az útját – a természetes alapú, cirkuláris terméktervezés itthon is egyre nagyobb hangsúlyt kap, amit a belsőépítész irodák nyitottsága is megerősít.

A pályamunka – RAWfiction – GEO

Figyelembe véve a well-being nemzetközi standard törekvéseket, a belsőépítészet területén kiemelt fontosságúvá válik a természetes alapanyagok és a megfelelő akusztika összehangolása. Az eddig megszokott nyersanyag szemléletet a design területén felváltja a tudatosabb anyaghasználat, a lokális alapanyagok körültekintőbb kiválasztása. Az olcsó, de egészségre káros alapanyagok alternatívájaként megjelennek a visszaforgatható, természetes alapanyagok, amelyek az egészségesebb környezet megteremtése mellett a felelősebb nyersanyag felhasználás, vagyis fenntarthatóbb tárgyi kultúra felé vezetnek.

A RAWfiction projektet inspiráló cirkuláris designgondolkodás az alapanyagokban rejlő kedvező tulajdonságokra fókuszál, a bennük rejlő lehetőségeket kibontakoztatva új felhasználási területen éleszti újra a ki nem használt alapanyagokat. Ez a szemlélet érhető tetten a GEO csempecsalád esetében is, amely egy regionális ipari gyapjúmaradékokból, saját technológiával fejlesztett, egyedi megjelenésű akusztikai burkolat.

„Az anyag újraélesztése során kidolgozott új eljárással olyan anyagvastagság érhető el, amely az iparilag előállítható méreteket is meg tudja haladni, így az akusztikai méréseken a préselt csempék kiemelten jól teljesítenek. Az ipar számára teherként jelen lévő alapanyag a belsőépítészet területén nem csak természetes alapanyagként, de funkcionális felületként újra kamatoztatni tudja jó tulajdonságait” – jegyezte meg a textiltervező.

Kutatásai során Apol a gyapjúmaradékok újrastrukturálásával, préselésével kísérletezett, új esztétikai lehetőségeket feltérképezve, valamint kitért egy másik, szintén nagy mennyiségben keletkező textilhulladék, a pamut felhasználási lehetőségeire is. Kísérleteinek végeredménye az újrapréselt moduláris gyapjúcsempe-elemrendszer, mely 1:4 oldalarányú, egyforma méretű modulokból áll. A modulok mérete és aránya számos felületi mintavariációra ad lehetőséget – hasonlóan a csempeburkolás módozataihoz –, ugyanakkor a természetes anyag és a megmunkálás adottságainak köszönhetően minden alkalommal egyedi összképű panel hozható létre.

A tervező távlati céljai között a RAWfiction – GEO gyapjúcsempe-család véglegesítése, valamint további modulrendszerek kivitelezése szerepel. Emellett, folytatva a nyersanyag-szemléletű tervezést, más alapanyagokra is kiterjedő termékcsalád kialakításán dolgozik, minden esetben szem előtt tartva az akusztikai funkciót és a belsőépítészeti igényeket.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük