fbpx
Nyomj Entert

Mutasd az erkélyed, megmondom, ki vagy! | Balcony Chic

Történelmi és politikai okokra is visszavezethető, hogy a Szovjetunió szétesése után Ukrajnában miért szaporodtak el a rögtönzött erkélyek és háztoldások. Színesítik vagy inkább rontják a városképet? Hol húzódik a határ a nyilvános és a privát tér, az egyéni döntés és a társadalmi felelősség között? Fotósorozat az eklektikus erkélymegoldásokról, amelyek nem csupán a lakók személyiségéről, hanem a közhangulatról is elárulnak valamit – Olekszandr Burlaka képei a Balcony Chic című könyv lapjain.

A sufnituning erkélyépítészet melegágya Ukrajna – az épületek stílusától merőben eltérő „kinövések”, újragondolt funkciókkal felvértezett erkélymegoldások formálják a városok képét. Egyesek tárolóként, extra szobaként, második bejáratként vagy éppen mini medenceként alakították át a lakásukhoz hozzátartozó vagy maguk által fabrikált erkélyeket, amelyek elterjedésének történelmi okai is vannak.

Az erkélyigény az ukrán lakótelepek lakóinál jelentkezett először – a háztömbök apró lakásai a munkások számára éppen csak a szükséges életfunkciók ellátására voltak alkalmasak, a kényelmi szempontok háttérbe szorultak. Ha valamelyik lakásnak volt erkélye, az privilégiumnak számított és a lehető legkülönbözőbb módokon próbálták kihasználni a plusz teret. A Szovjetunió szétesésével a korábban ingyen kapott lakások a lakók tulajdonaivá váltak, és mivel az átépítések területe szabályozatlan volt, az erkélyátalakító projektek ekkor kaptak igazán lendületet. Habár az elmúlt évtizedekben számos erkély illegálisan épült, a büntetés sosem volt, és még ma sem elég szigorú ahhoz, hogy megállítsa a folyamatot. Az erkélyek az eredeti épület és a környező házak stílusát teljesen figyelmen kívül hagyva szaporodtak el.

A toldások leginkább a lakók stílusáról, személyiségéről és életviteléről árulkodnak. Bunkereket vagy éppen üvegházakat idéző építmények türemkednek ki az eredeti homlokzatokból, és az sem ritka, hogy az eklektikus megoldások egyetlen társasházon tömörülnek. Olekszandr Burlaka művész és építész ezeket rögzítette kamerájával; a több mint száz fotóból álló sorozatot a Balcony Chic című könyvben publikálta az Osnovy Publishing. Burlaka a Calvert Journalnek adott interjújában arról számol be, hogy szerinte a DIY-szellemiség összefügghet azzal, hogy a lakosok nem hisznek a kormányban és abban, hogy olyan jóléti államban élnek, amely gondoskodni fog róluk – inkább magukról gondoskodnak, és aszerint fejlesztik életkörülményeiket, ahogyan saját erejükből tudják.

A témában egyébként a Minimal Movie gondozásában egy rövid dokumentumfilm is készült Enter Through The Balcony címmel, amely nemrég az International Shorts Film Festival első helyezését nyerte el a legjobb rövid dokumentumfilm kategóriájában, és amely a hírek szerint 2021 tavaszán online is megtekinthető lesz.


Balcony Chic | Web | Instagram

Fotók: Olekszandr Burlaka | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük