fbpx
Nyomj Entert

NÉGYSZÖGLET – Darvasi László

Megbillent a föld, éles szögben húzott tusfeketék rajzolnak határt, a szigorú vonalakon talán egy sál lilája. Ha fölöttem, ha alattam, mint egy sziget az égben. Itt lakom én. Budapest. 
Forrai Ferenc sorozata.

57 éve, 1962. október 17-én született Darvasi László.

AZ ÜLLŐI ÚTI FÁK

„az Üllői úton szálltam ki, ami végső iramodás után beletorkol a Kálvin tér forgásába. Mielőtt még elléptem volna az üres és komor Erkel utcába, megállított egy márványtábla látványa. Ennek a háznak a falai között élt és írta az Üllői-úti fákat Kosztolányi Dezső. Köszönöm szépen.
Elbámultam előre, aztán lassan fordulva hátranéztem, egészen a piszkos sárga házfalakkal, tolakodó autókkal telizsúfolt szemhatárig. Sóhaj. Sehol egy fa, egyetlen nyomorult fa sem billegett a közelben.

(…)

Álltak itt fák, semmi kétség.
Megmondták, megírták őket. Versben jelentettek róluk.
Elmúlt az is, ami nem volt.

(…)

S aztán addig nézek hiába, hogy mégis látni kezdem őket.”

NÉGYSZÖGLET
A Négyszöglet összetartozást jelző szimbolika. A nemzetek és kultúrák hovatartozását, azonosságát a sorozat formákból és színekből szerveződő sajátos kódrendszere mutatja be a visegrádi országok irodalmán keresztül. Városlakók négyszer: Varsó, Prága, Pozsony, Budapest. Négy város, négy szín, egy metszet. Négy ország négy városának négyszögesítése, közös halmaza.

A Négyszöglet legújabb, a HYPEANDHYPER-en megjelenő részei Budapestről szólnak.

A SOROZAT
Az eddig megjelent részek ITT olvashatók.

INTERJÚ
Forrai Ferenccel, a Négyszöglet sorozattal kapcsolatban készült „Budapesti szögletek kilátással” című interjúnk ITT olvasható.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük