fbpx
Nyomj Entert

Olvass stílusosan! | Hazai tervezőkkel erősít Ott Anna

„Ott Anna vagyok. Olvasok.” – kristálytiszta önmeghatározás ez egy olyan céltudatos bölcsész-menedzsertől, aki amellett, hogy naphosszat olvas, magabiztosan építi saját márkáját is. Anna nemrégiben indult weboldalán nemcsak könyvismertetőket és beszélgetéseket, de stílusos kiegészítőket is találunk, melyeket hazai designerek álmodtak meg a könyvek szerelmeseinek. Ott Annával beszélgettünk.

Számos szerethető tárgy lapul Ott Anna weboldalának virtuális polcain: mókás könyvjelzők, zománcbögre, jegyzetfüzet, ceruzacsomag, hímzett zokni, ex libris pecsét, szitázott grafika – legtöbbjükön ott díszeleg a #olvass felirat is. A magas fordulatszámon pörgő, mindig elfoglalt bölcsész-menedzser életét is átformálta valamelyest a pandémia: a korábbi, a Hadik Kávéházba szervezett beszélgetéseket felváltották a rendhagyó interjúk (a Katona József Színház előadásaihoz kapcsolódóan Anna kérdezi az aktuális színdarab alkotóit – a szerk.) és az online tanórák a Metropolitan Egyetemen. A koronavírus okozta kényszerpihenő hatására megszületett Anna hivatalos website-ja is, ahol olyan hazai alkotók termékei is megjelennek, mint a Printa, a Delka bag vagy a Malinovka.

Ha jól tudom, tavaly novemberben bukkantak fel nálad az ex libris pecsétek – a designért jó barátod, Kiss-Benedek Kristóf felel, a pecsétek készítője pedig Hollai Bernadett. Ekkor fogalmazódott meg benned a gondolat, hogy a könyveken túl egyedi tárgyak is megjelenjenek nálad?

A kiindulási pontot alapvetően az jelentette, hogy már régóta szerettem volna egy oldalt, ahol a korábbi munkáimat, az eddigi tevékenységemet be tudom mutatni. Nem volt ilyen jellegű portfólióm, így ez egyfajta számadás, összegzés is. Bár nagyon szeretem és szuper dolognak gondolom az Instagramot, van az az információ mind mennyiség, mind mondanivaló tekintetében, amit ez a felület már nem bír el. Egyrészről tehát főképp praktikus okai voltak annak, hogy a weboldal elindítása mellett döntöttem, és alapvetően úgy is tekintek erre a felületre, mint szakmai portfólióra, ami azon túl, hogy bemutatja különféle projektjeimet, például a Margó Extra beszélgetéseket, olvasásra is buzdít. Érdekes, de kezdetben bennem fel sem vetődött, hogy azok a könyvek, amelyeket jó szívvel ajánlok, termékként is felkerüljenek a webshopba – erre a honlap fejlesztői világítottak rá.

A webshop ötlete valóban tavaly novemberben vetődött fel, amikor jó barátommal, Kiss-Benedek Kristóf grafikussal vacsoráztunk. Akkor már bő fél éve be voltunk zárva négy fal közé a világjárvány miatt, a munkahelyek, amelyeken dolgoztam, nem működtek – teljesen leblokkoltam. Persze végre volt elég időm, amit a könyveimmel, az olvasással tölthettem, de dolgozott bennem egyfajta kreatív energia, s ezt szerettem volna valamilyen formában kifejezésre juttatni. Félig viccesen meg is jegyeztem Kristófnak, hogy hímezni fogok!

Akkor elkezdtünk közösen gondolkodni olyan tárgyakról, amelyek az olvasáshoz köthetők. Neki rengeteg inspiráló ötlete volt, nekem pedig eszembe jutott az az ex libris pecsét, amit a nővéremtől kaptam.

Kristóf készített is rögtön három grafikát, majd felkerestük a POKET zsebkönyvek gyártásáért felelős Hollai Bernadettet, aki kézzel fogható formába öntötte az ex libriseket. Először csak százötven-kétszáz darab pecsétet gyártottunk, ezeket akkor még weboldal híján gyerekkori barátnőm, Wertán Sára webshopjában értékesítettük. A karácsonyi hajrában az összes ex libris elfogyott, ez pedig kellő löketet adott nekünk ahhoz, hogy lássuk: van kereslet, érdemes lehet többféle termékben is gondolkodnunk.

Hogyan zajlott a termékpaletta kialakítása? Milyen szempontok alapján döntöttél bizonyos tárgytípusok, illetve magyar tervezők, brandek mellett?

Kezdetben még nem tervezőkben vagy márkákban, hanem olyan tárgyakban, kellékekben gondolkodtam, amelyek nekem fontosak, amelyeket én magam is gyakran és szívesen használok. Ilyen volt például a könyvjelző és a ceruza, hiszen olvasás közben gyakran jegyzetelek vagy húzok alá bizonyos sorokat az éppen aktuális kötetben. Biacsics Renáta Renyagyár humorát és képi világát nagyon szeretem, így őt kértem fel, hogy készítsen három grafikát – ezekből született könyvjelző.

A ceruza kivételesen nem magyar tervezőtől származik, de a rajta – és sok más tárgyon – látható #olvass feliratot Sikó Balázs tervezte. Az ex libris pecséteket követően Kristóf megtervezte a könyvértékelő kártyákat is: ezek nagyon hasznos kiegészítők lehetnek, ha szeretnénk rögzíteni az olvasás közben minket ért benyomásokat vagy azokat a részleteket, amiket később – feljegyzés hiányában – elfelejtenénk. Mivel nagy füzetgyűjtő és naplófüggő vagyok, ezért adta magát, hogy legyen ilyen termék is a webshopban: a púder és fekete színű naplókat Szolnoki-Szendrődi Judit, a Malinovka alapítója tervezte, és bár nem esszenciális kelléke az olvasásnak, de szerettem volna, ha kiegészítőként bekerülnek a webshopba a Delka bag biopamut zoknijai is. Táskafronton pedig Majoros Zitához, a Printa alapítójához fordultam.

Milyen új termékekre számíthatunk a közeljövőben? Nagy kedvenced, a SUSU keramika tárgyai is felbukkannak majd a kínálatban?

SUSU mindenképp lesz és tulajdonképpen volt is, még mielőtt ténylegesen elindult volna a webshop. Rendeltem a lányoktól (Asbóth Szaffi és Bodnár Flóra, a SUSU keramika alapítói – a szerk.) tíz darab egyedi bögrét, amolyan kísérleti jelleggel. Nem tudtam, mire számítsak az eladások terén, hiszen ezeknek a termékeknek az ára jóval magasabb volt. Én magam is meglepődtem, amikor alig egy óra alatt az összeset elkapkodták – ennek nagyon örültem. A lányok műhelyében most készülnek az újabb darabok, amelyek hamarosan a webshopba is felkerülnek majd.

Ami újdonságként tervben van – a már meglévő vászontáska és shopper mellett –, az a Printa által jegyzett tolltartó, és egy különleges kitűző, amit Udvardi Ramóna, az Olovka Studio alapítója tervez. Mivel nagyon szeretem Visy Dóri ékszereit, tőle is lehet majd számítani egy minimál stílusú karkötőre. Nagy vágyam, hogy régi kedvencemmel, az YKRA branddel is együttműködhessek, remélem, erre is sor kerül majd.

És az elmaradhatatlan kérdés: mit olvasol most és milyen tárgyat ajánlanál hozzá?

Nádas Péter „Emlékiratok könyve” című regényéből még hátravan néhány fejezet, a napokban pedig elkezdem egy fiatal katalán írónő, Irene Solà „Énekelek, s közben táncot jár a hegy” című könyvét.
A Nádas-könyvhöz tökéletesen passzol a PINKPONILO közösségi varroda által jegyzett fehér könyvkabát. Nekem egyébként is ez az egyik kedvenc tárgyam: gyerekkoromban volt egy fürdőruhaanyagból készült hasonló könyvborítóm, amit bármilyen méretű és vastagságú könyvre rá tudtam húzni. Mikor a PINKPONILO alapítóit megkerestem az ötlettel, azt mondták, hogy ez az egyik legkörnyezetszennyezőbb anyag, ezért nem vettünk belőle, hanem maradék anyagokból varrták meg a lányok a könyvkabátokat.
Irene Solà könyve mellett pedig egész biztosan beleolvasok majd a nemrégiben megjelent „99 magyar vers” című antológiába is, amelyet jó barátom, Simon Márton költő szerkesztett.

Termékfotók: Balogh Kata
Portré: Tombor Zoltán

Ott Anna | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük