fbpx
Nyomj Entert

Új boltot nyitott a CZECHDESIGN!

Június 17-én nyitotta meg kapuit a CZECHDESIGN új designboltja a prágai Myslíkově 5 szám alatt. A belsőt a Prokš Přikryl Architekti csapata álmodta meg, a polcokra pedig a korábbról már jól ismert bestseller-darabok mellé újdonságok is felkerültek. Mutatjuk!

A CZECHDESIGN tevékenységét folyamatosan nyomon követjük, nem véletlenül. Azon túl, hogy övék a legolvasottabb online designmagazin Csehországban, számos más projektben is oroszlánrészt vállalnak, példát mutatva ezáltal nemcsak a cseh, hanem a többi kelet-európai kulturális és designintézmény számára is. A CZECHDESIGN kitartó munkájának köszönhető többek között az is, hogy jó néhány cseh város arculata újult meg az utóbbi néhány évben (Svitavy, Kadaň és Prága harmadik kerületének sikeres városarculati pályázatáról mi is beszámoltunk).

A designprojektek és a magazin mellett a CZECHDESIGN másik fontos lába a shop, amely válogatott cseh tervezők termékeit vonultatja fel, valós és online térben egyaránt. Korábbi boltjukban, a Vojtěšská 3 szám alatt néhány évvel ezelőtt mi is jártunk már – ez egyben a CZECHDESIGN csapatának főhadiszállása is. 2015-ben ugyancsak a Prokš Přikryl Architekti stúdió volt az, amely megtervezte a szervezet számára az aprócska iroda belső terét: itt megtartották az eredeti padlóburkolatot, a hosszúkás alaprajzú helyiségben a fal mentén futó asztalnál alakítottak ki munkaállomásokat a szerkesztők számára, és még egy aprócska pihenősaroknak is jutott hely. Azóta jó néhány változás történt a CZECHDESIGN háza táján: az iroda melletti helyiséget kiállítótérré, illetve designbolttá alakították át – most ezt nőtték ki, s költöztették át a cseh tervezők termékeit az új helyre, egy sarokkal odébb.

A Veronika Pařízkovával készített interjú idején még csak látványterveket tudtunk mutatni az új boltról, a június közepi hivatalos megnyitót követően azonban már bárki szabadon gyönyörködhet az új enteriőrben és a klassz designtermékek szépségében.

Jana Vinšová, a CZECHDESIGN vezetője

A termékpaletta kurátorai a CZECHDESIGN vezetője, Jana Vinšová és Anna Prokopová voltak: az ikonikus, jellegzetesen cseh darabok mellett olyan univerzális designtárgyak is megjelennek az üzletben, melyek bármelyik nyugat-európai concept store polcain megállnák a helyüket. Előbbire jó példa a tradicionális kékszínű hagymaminta újragondolásával készült porcelánszett, utóbbinál pedig többek között Karla Olšáková ékszereit említhetjük – ezek például Jana Vinšová személyes kedvencei.

Az új helyen jobban elkülönülnek egymástól a különféle terméktípusok: az ékszerek elegáns üvegvitrinbe kerültek, a feketére hangolt helyiség finoman megvilágított szekrényeiben nemesfémből készült nyakláncok, fülbevalók csillognak. Az újdonságok között kell megemlítenünk Adéla Fejtková ezüst ékszereit és Lucie Zemanová titánból és rozsdamentes acélból készült darabjait. A lebegő fapolcokra kerámia- és üvegtárgyak kerültek, itt lapulnak a mi kedvenceink is, az Eva Pelechová által jegyzett, joghurtos poharakat imitáló kerámiák, de a Tomski&Polanski tervezőpáros grafikáival illusztrált kedves, humoros tányérokat sem utasítanánk vissza.

A hátizsákok szép rendben sorakoznak az ablakkal szemközti fali síneken: a felhozatalt tekintve itt sem lehet okunk panaszra. A régi motorosok, a Braasi, a PBG Studio, a KRAS, az Elajediova márkák mellett akadnak új brandek is, mint például a Liuc, a gymbageket és vászontáskákat készítő Blindberry, vagy a vízálló hátizsákokat jegyző Monika Mongol. Van miből válogatni, mi azonban továbbra is kitartunk nagy szerelmünk, a Playbag táskái mellett.

Persze, ha nem szeretnénk olyan mélyen a pénztárcánk zsebébe nyúlni és csak valami kedves apróságot vásárolnánk, akkor a paragraph füzetei és képeslapjai közül választanánk. S ami még biztos: a 2017-es kiadású „Brutální Praha” című könyvből is beszereznénk legalább egy példányt.

Aki teheti, prágai tartózkodása idején semmiképp sem hagyja ki a CZECHDESIGN boltját, akik pedig nem terveznek utazást a csehek fővárosába, azok az webshopban nézelődhetnek.

Fotók: Tomáš Slavík

Forrás: czechdesign.cz

CZECHDESIGN | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük