fbpx
Nyomj Entert

Ötszögű túrakabin-együttes | Snøhetta

Az aktív kikapcsolódásra vágyók kedvéért már több kabint, menedékházat bemutattunk nektek Bosznia-Hercegovinából, Szlovéniából, Szlovákiából vagy Csehországból. Most egy kicsit távolabb, egészen a norvégiai Jostedal-gleccserig mentünk. A sokoldalú Snøhetta építészeti stúdió a Dagmar ciklon által elpusztított szállásépület helyére tervezett minimalista túrakabin-együttest. Mutatjuk!

Több mint egy évszázadon keresztül volt meghatározó célpont a Jostedal-gleccser felfedezői számára a Tungestølen Turisztikai Kabin, amely 2011-ben vált a Dagmar ciklon áldozatává. Az időjárási viszonyok és az előző épület sorsát szem előtt tartva a Snøhetta stúdió az új kabinoknak robosztus formát adott. A kabinegyüttes több egységből áll, amelyek mindegyikének hegyes a kifelé néző fala, hogy felfogja a völgyből felszálló szél erejét. Ez az építészeti megoldás ötszögletű metszetet kölcsönöz a különálló épületeknek.

Anne Cecilie Haug, a Snøhetta senior építészének elmondása szerint az ötszögű kialakítás teljesen eltér a hagyományos norvég kabinok formavilágától. Bár anyagában és színeiben a környező épületekből inspirálódik, mégis egyedülálló marad. 

A fő egység, amelyben egy tágas társalgótér és egy kőborítású kandalló is helyet kapott, az étkező szerepét látja el, menedéket nyújtva a hidegebb nyári napokon. A kabin mennyezetének legmagasabb pontja 4,6 méter, ahonnan panorámás kilátás nyílik a környező tájra.

Az étkezőhelység mellett található a pihenés és alvás funkcióját betöltő blokk, amely 30 látogató számára biztosít férőhelyet. A két egység egy különálló négyágyas kabinnal is kiegészül, amely mellé az építész stúdió további négy kabin létrehozását tervezi.

Különös megjelenésük ellenére a kabinokat úgy alakították ki, hogy ne vonják el a figyelmet a környező táj szépségéről. Külalakjuk visszafogott, és az építészek arra is törekedtek, hogy ökológiai lábnyomuk is a lehető legkisebb legyen.

Az építmények mindegyike fából készült, amely ellensúlyozza robosztus alakjukat és barátságos, meghitt hangulatot kölcsönöz. Belső tereikben a Snøhetta csapata az előző kabinból megmentett textíliákat és műtárgyakat is felhasználta.

Az új Tungestølen túrakabin-együttes kiváló célpont lehet a környező gleccserek meghódítására készülő, már gyakorlott túrázók számára, de rövidebb túrákra vagy pihenésre vágyó kisgyermekes családoknak is tökéletes menedék.

Snøhetta | Web | Facebook | Instagram

Forrás: Dezeen

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük