fbpx
Nyomj Entert

Renault otthon

Az, hogy önvezető, autonóm járművet mutatsz be a Frankfurt Motor Show-n, nem olyan nagy cucc, legalábbis ha autógyártó vagy. Ha a 15. legnagyobb vagy közülük, akkor érthető ha valami igazán érdekessel próbálod felhívni magadra a figyelmet, mint Samuel L. Jackson a Die Hard 3-ban.

A Renault azt az utat választotta, hogy magának az autónak mint az életünk részének helyét gondolja újra, és összekapcsolja azt otthonunkkal. Ez elsőre furcsának hat, ugyanakkor ez az autó, ami a nappalink részéve válhat, valójában nagyon messze áll attól az autótól amit ma ismerünk, és a koncepció érvényes, aktuális trendekből következik.

A trend pedig ez: ha a vezetésre nem kell majd figyelnünk, és az autózással eltöltött idő az otthoni tevékenységeink terepévé is válik, akkor rövidesen megjelennek majd az ehhez szükséges kommunikációs, szórakoztató és egyéb eszközök is, amelyeket az autóban és otthon is tartva csak duplikációk jönnek létre. Tartsunk tehát egyet mindenből, és használjuk azt otthon valamint az úton is! – mondják a Renault mérnökei.

Az autó esztétikailag, minőségileg tényleg lehet a nappalink része – erre korábban is láttunk példát, egy-két gyűjtő esetében – de ehhez nyilván olyan formai, minőségi meglátások és megfelelően kiválasztott anyagok kellenek, amit most a Renaultnál is megpróbáltak megvalósítani.

Az autó ülései egymással szembefordíthatóak, bár nekem nappali helyett tárgyalónak, vagy kártyaparty helyszínének tűnnek inkább, és az is kicsit erőltetettnek hat, hogy a lakásban helyet keresve, könyvet lapozgatni az autóba ülnél, de értjük az irányt. Értjük, hogy az autónk a jövőben – mivel se vezetnünk, se parkolnunk vagy egyáltalán odafigyelnünk nem kell rá – az otthonunk vagy munkahelyünk meghosszabításává válhat, de többségünk az előszobában mai napig leveszi a cipőt, és ha nem tévedek, az autóval is maradnak a mostani szokásaink.

A 2019-es Symbioz szerintem jó demonstrátora a trendeknek, látványos előrelépés a 2013-as tanulányhoz képest és kiváncsian várom, hogy meglássuk; mivé alakul majd.

 

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük