fbpx
Nyomj Entert

Rozsdamarta borászatból luxusszálloda | K-Studio

Sokféle luxusszállodával találkoztunk már a világhálón, de ilyet még nem láttunk. A görög K-STUDIO építésziroda egy elhagyatott borászati üzem rozsdamarta falai között látta meg a szépet, s csinált belőle egy tuti tengerparti szállodát, a Peloponnészoszi-félsziget nyugati részén. Wow!

Talán kevesen tudják, de Görögország egykor ribizlitermesztő nagyhatalomnak számított: az 1830-as évektől kezdve hosszú évtizedeken át a görögök voltak az európai piac legnagyobb beszállítói. A görög szőlő- és ribizlitermesztők az XIX. század második felében bekövetkezett filoxéra járványnak is örülhettek: a vész következtében megcsappanó termést Görögországból exportált gyümölccsel pótolták még Franciaországban is. A baj az 1890-es évek táján érte el a görögöket: a nagybetűs „ribizlikrízis” (igen, ilyen is volt) következtében a nagy mennyiségben felhalmozódott bogyós gyümölccsel odahaza kellett valamit kezdeniük a termelőknek.

A Peloponnészoszi-félszigeten egymás után épültek azok a kisebb-nagyobb üzemek, melyek a bogyós gyümölcs feldolgozására rendezkedtek be. Az 1920-as években a feldolgozás abbamaradt, az üzemek kiüresedtek és lakatlanná váltak.

A ma Dexamenes (jelentése: „tartályok”) hotelként ismert épületegyüttes is egy volt ezek közül, ám a K-Studio csapatának köszönhetően teljesen új funkciót kapott. A tervezők nemcsak az értékmegóvásra törekedtek, de egyúttal az is fontos volt a számukra, hogy az épületet valódi szépségében mutassák meg.

A hamisítatlan indusztriál közeg itt nem kulissza. A két hosszan elnyúló épülettömbben alakították ki a szállodai szobákat, melyek egy része a nyitott udvarra, másik része pedig a tengerpartra néz. Az üzem gigantikus tartályai teljesen átlényegülnek a telepített szőlőskert és a zen stílusú tavacska szomszédságában. A barátságtalan ipari környezetbe oltott letisztult elegancia sajátságos atmoszférát teremt, az átgondolt anyaghasználat (beton, fa, acél, edzett üveg) pedig egyszerre reflektál az üzem eredeti funkciójára és a kortárs trendekre.

Fotók: Claus Brechenmacher & Reiner Bauman

Forrás: designboom.com

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük