fbpx
Nyomj Entert

SOC/MOD 5. rész | Hotel Thermal

SOC/MOD cikksorozatunk befejező részében Karlovy Varyba látogatunk, de nem a híres filmfesztivál miatt. A csehek mesebeli városkájában magasodik a Machonin házaspár által tervezett Hotel Thermal, amely hatvanöt méter magas toronyépületével, 273 szobájával és hatalmas konferenciatermeivel 1977 óta várja a vendégeket. Mi készítettünk belőle egy miniatűr változatot, amit te is beszerezhetsz a webshopunkban!

Szerző: Kovács Dániel

A Hotel Thermalt a világhírű filmfesztivál központi helyszínének építették – így egyszerre segítette hozzá a fürdővároskát a világhírnévhez és a csehszlovák rezsimet a bársonyos forradalmat követő konszolidációhoz. A tervezők, Věra és Vladimír Machonin a csehszlovák modern építészet fiatal generációjának meghatározó tagjai, akik a hatvanas években sorra aratták a pályázati sikereket. A Karlovy Vary-i szálloda 1964-es pályázati győzelmét a dublini egyetem nemzetközi versengésének harmadik díja követte 1966-ban; ezen felbátorodva Machoninék felmondtak az állami tervezővállalatban, és megalapították saját stúdiójukat, úttörő jellegére is utalva Ateliér Alfa néven. A szokványos beosztással szemben kettejük közül Věra volt az „inkább” építész, Vladimír pedig a pénzügyekért és az ügyfelekkel való kapcsolattartásért felelt. Vladimír 1990-ben bekövetkezett haláláig itt tervezték igazán ismert, nagy munkáikat: a prágai Kotva és DBK áruházakat vagy a berlini csehszlovák nagykövetséget, dacolva a törekvéseikkel nem különösebben szimpatizáló állami gépezettel.

A hetvenes évek a házaspár legaktívabb időszaka. A Hotel Thermal 1968-tól egészen 1977-ig, kilenc éven keresztül épül, miután a helyszínen lebontják az útjában álló több mint két tucat házat. Köztük a helyi ásványvíz világhírnevét megalapozó Mattoni család egykori villáját – így aztán amikor a csehek 2016-ban remek kosztümös tévésorozatot forgatnak a famíliáról, a rengeteg autentikus helyszín közül épp a családi otthon hiányzik majd…

Karlovy Vary ismeri ugyan a nagyszállók léptékét, a Hotel Thermal azonban még itt is tud újat mutatni. A konferenciatermek teljes kapacitása eléri a kétezer főt, a nagyteremben egyszerre akár 1148 ember is helyet foglalhat. A 65 méter magas toronyépületben 273 szoba várja a vendégeket, akiknek kényelmét saját étterem és kávézó, valamint fűtött ötvenméteres úszómedence szolgálja; az egész cipőkanállal beszuszakolva a Teplá völgyének rendelkezésre álló, szűkös területére.

A medence a fürdőváros legnagyobb forrásából, a Vřídlóból kapja a vizet. Az 1960-as években ehhez is új forráscsarnok épült Jaroslav Otruba tervei alapján, ma is ott áll a belvárosban. A lapostetős, üvegfalas csarnok – helyi szakszóval: kolonnád – meglehetősen kilóg a belváros historizáló kulisszájából, különösen a tetején magasodó, kristály formájú toronnyal, amely a feltörő forrásvizet jelképezi. Az már a régió jellegzetes abszurditásaihoz tartozik, hogy a csarnok egy ideig Jurij Gagarin nevét viselte, aki 1966-ban ellátogatott a filmfesztiválra. A szovjet űrhajós szobrot is kapott a forrás előtt.

A szobor azonban ma már nem áll ott, egészen a helyi reptérig penderítették, Karlovy Vary pedig újra meggyőzően alakítja a századfordulós ékszerdoboz szerepét az ide látogatói fürdővendégek és fesztiválozók előtt. Történelmének legárulkodóbb momentuma épp a Hotel Thermal. Bár az elmúlt évekig a fesztivál központi helyszínéül szolgált, az avuló infrastruktúra már nem igazán felelt meg a vendégek elvárásainak, az úszómedencét például 2012 óta zárva tartották. A felújítást 2015 óta lebegtette a tulajdonos minisztérium; a tervező házaspár unokái, Marie és Jan Kordovský ebben az évben indították el találó nevű kampányukat „Respekt Madam” címmel, hogy felhívják a figyelmet az épület értékeire és nem utolsósorban az idén 92 éves Věra Machonin szerzői jogaira. Kezdeményezésükhöz idővel Matěj Polák grafikus és Pavel Směták építész is csatlakoztak.

Az átfogó felújítás végül 2019-ben indult el, 2021 közepét célozva meg átadási dátumként. Az ígéret úgy szólt, hogy a teljes belső megújulás mellett az épület megtartja külső kinézetét. A sors úgy hozta, hogy a köztes fesztivál a COVID-19-járvány miatt elmaradt. Bár Kordovskýék fenntartják szkepticizmusukat az állami szándékokkal kapcsolatban, időközben a felújítás egy része befejeződött, az úszómedencéé még folytatódik. Az állványok mögött a Hotel Thermal csendben fesztiválokról és vetítésekről álmodik.

Képjegyzék:

  • 2. kép: Hotel Thermal, Karlovy Vary. Fotó: Marie Kordovská, az építész archívumából. Forrás: sosbrutalism.org
  • 3. kép: Balról jobbra – Vladimír Machonin, Pier Luigi Nervi, Věra Machoninová. Forrás: Respekt Madam
  • 4. kép: Hotel Thermal, Karlovy Vary. Fotó: Eva Torkar. Forrás: sosbrutalism.org
  • 5. kép: Hotel Thermal, Karlovy Vary. Fotó: Lucie Vasilova. Forrás: sosbrutalism.org
  • 6. kép: Hotel Thermal, Karlovy Vary. Fotó: Eva Torkar. Forrás: sosbrutalism.org
  • 7. kép: Hotel Thermal, Karlovy Vary. Fotó: Marie Kordovská, az építész archívumából. Forrás: sosbrutalism.org
  • 8. kép: Hotel Thermal, Karlovy Vary, enteriőr (részlet). Forrás: Respekt Madam
  • 9. kép: Hotel Thermal, Karlovy Vary. Fotó: Marie Kordovská, az építész archívumából. Forrás: sosbrutalism.org
  • 10. kép: Hotel Thermal, Karlovy Vary. Fotó: Jaroslav Franta. Forrás: sosbrutalism.org

Ha egyszerre vagy modern építészet- és filmrajongó, a Hotel Thermalt neked találtuk ki! Szerezd be saját miniatűr példányod!

Kattints és nézd meg a webshopban!

Termékfotók: Liszkay Lilla


Saját fejlesztésű SOC/MOD kollekciónkban betonból öntött asztali kiegészítők és egyedi plakátok formájában álmodtuk újra a szocialista modernizmus ikonikus épületeit Kijevtől Budapesten át Karlovy Vary-ig. Csapj le rájuk most a HYPEANDHYPER store-ban! Figyelem: különösen alacsony példányszám!

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük