fbpx
Nyomj Entert

Színes, életigenlő, humoros : ilyen volt idén az Ékszerek Éjszakája

Hatodszor rendezték meg szeptember 14-20. között az Ékszerek Éjszakája Budapestet, amely nevével ellentétben már nem csupán egyetlen estéről szólt. A kortárs ékszerekre fókuszáló budapesti eseménysorozat 2020-ra egyhetes rendezvénnyé nőtte ki magát, megtartásának pedig még a járványhelyzet sem lehetett akadálya a szervezők és a közönség nagy örömére.

„Kortárs ékszer?! Mi az? Az Ékszerek Éjszakáján kérdéseket teszünk fel, párbeszédre és gondolkodásra késztetjük magunkat, egymást, a közönséget” – olvasható az Ékszerek Éjszakája csapatának hitvallásában. Ez a öndefiníció az idei eseménysorozat alkalmával is megállta a helyét. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a kezdetben egy estés esemény 2020-ban már egy teljes héten keresztül mutatta meg a kortárs ékszertervezés megannyi arcát, és késztette közös gondolkodásra nemcsak a szakma képviselőit, de az utca emberét is. Idén több mint nyolcvan kortárs hazai ékszertervező alkotásával találkozhatott a közönség 31 különböző helyszínen, Budapest számos pontján.

A programsorozatot 2015-ben életre hívó alapítók (Dés-Kertész Dóra, Huber Kinga, Kecskés Orsolya, Kerékgyártó Szilvia, Stomfai Krisztina, Vékony Fanni) és az aktuális szervezést bonyolító fiatal ékszertervező-generáció tagjai (Börcsök Anna, Fekete Fruzsi, Horányi Kinga, Neuzer Zsófia, Tengely Nóra) egyaránt büszkék lehetnek magukra, hiszen a vírushelyzet okozta nehézségek ellenére is színes és izgalmas kiállítások, kísérőprogramok formájában sikerült megvalósítaniuk az eseményt.

Molly Wu: Time to move on

A szervezők fejében már tavaly decemberben megszületett a nemzetközi pályázat hívószava, a „Nulla negatív”, azt azonban ők sem gondolták, hogy néhány hónappal később, a világméretűre duzzadt járvány fényében mennyire más színezetet kap majd ez a kifejezés. A felhívásban többek között olyan címszavakat gyűjtöttek össze a rendezők, mint „elsősegély”, „vércsoport”, „hiba” , „önzetlen” vagy „emberbarát” – a közel nyolcvan pályázó ezekre reflektálva alkotta meg saját, kortárs darabjait, melyeket aztán a háromtagú nemzetközi zsűri (Vági Flóra magyar ékszerművész, a spanyol Leo Caballero, a KLIMT02 alapítója és a brit ékszerművész, Lin Csiung) véleményezett. Végül 39 – közte 16 magyar – ékszertervező munkája költözött be a belvárosi Hybridartspace galériájának falai közé, melyek között számos csillogó, látványos (Csiang Li: 24 karat gold), aprólékos és strukturált (Németh Krisztina: BABEL – Necklace with binary code after a cataclysm), vagy épp furcsa és rendhagyó (Molly Wu: Time to move on) darab hívta fel magára a közönség figyelmét.

Csiang Li: 24 karat gold

A számtalan asszociációs lehetőséget tartogató „nulla negatív” a legtöbb ékszer esetében pozitív üzenettel párosult: komor vagy épp vészjósló válogatás helyett egy színes, életigenlő és a humort sem nélkülöző kiállításba csöppenhetett a látogató. A fehér posztamenseken szunnyadó ékszerek között láthattunk egyszerű, kockacukor, tűzőgépkapocs és biztosítótű felhasználásával készült ready-made darabot (Harsány Patrícia: Sugar Brooch), az életet adó vérre reflektáló, 3D-nyomtatással készült brosst (Huber Kinga: Blood Brooch) és az óceánok hullámzását idéző, műanyag palackok felhasználásával készült karkötőt (Mizugi Tocsigi: CURL) is.

Huber Kinga: Blood Brooch
Harsány Patrícia: Sugar Brooch

A kiállító művészek között sokan azzal kísérleteztek, hogyan tudják ékszer formájában megfogalmazni az eltűnés jelenségét: láthatatlanná tenni a láthatót. Akiknek ez a bűvészmutatvány sikerült: Börcsök Anna ezüstözött maszkjai (Negative Mask) finoman sejlenek fel a textil mögött, s csak két kapocs sejteti, hogy itt egy rendhagyó brossal van dolgunk. Ugyancsak elegáns megoldást alkalmaz Botos Balázs (Iceland brooch), aki „0” formájú jéghegyet formázott hófehér porcelánból, amelynél a negatív, azaz a bross fából és vasból készült tűje felhelyezéskor, tényleges funkcióját betöltve válik láthatatlanná.

Botos Balázs: Iceland brooch
Börcsök Anna: Negative Mask

A szokatlan kategória versenyzői között a cseh Martin Grosmant kell megemlítenünk, aki bizarr, „ToJeMaso” („Ez hús”) elnevezésű munkájával érdemelt ki a kiállítás lehetőségét: fogyasztásra alkalmasnak gondolt, élethű, ámbár fiktív állati testrészt idéző, lefóliázott nyaklánca epoxigyantából készült.

Horányi Kinga: Quarantine Set

Horányi Kinga Ytong-téglából formázott installációja a szó legszorosabb értelmében súlyos alkotás: a Quarantine Set két nehéz tömböt takar, melyek csak jóindulattal nevezhetők karkötőnek, illetve bokaláncnak – ékszerek, melyek béklyóként fonódnak viselőjük karjára és lábára, korlátozva őt a szabad mozgásban. Ennél a munkánál a tárgy és ember kapcsolata felcserélődik egymással: az ékszert nem mi viseljük, hanem ő visel minket – aligha reflektálhatna pontosabban egy ékszertervező a kényszerű karantén okozta jelenségre.

Horányi Kinga ezzel a munkájával megérdemelten lett az Athens Jewelry Week-díj nyertese: a díj birtokosaként a 2021-es athéni eseményen állíthat majd ki térítésmentesen. A központi kiállításmegnyitó eseményével egybekötött díjátadón Horányi Kinga mellett a dél-koreai Szong-E Kim is díjat kapott: övé lett az Autor Award, s ezzel együtt a részvétel a következő évi Autor Contemporary Jewelry Fair-en is. Spengler Katalin műgyűjtő évek óta lelkes támogatója az Ékszerek Éjszakája Budapest rendezvénynek – az általa kiválasztott nyertes alkotó ékszere bekerül a műgyűjtő gyűjteményébe: ebben az évben Jungji Csi dél-koreai művész nyakláncára esett a választása.

Spengler Katalin, műgyűjtő Jungji Csi nyakláncával

Az Ékszerek Éjszakája Vándordíját idén Edőcs Mártának ítélték oda légies üvegékszereiért. A vándordíj tulajdonosának lehetősége nyílik arra, hogy az Ékszerek Éjszakája támogatásával elkészítse grandiózus ékszerét, mely egyúttal a 2022-es esemény központi elemeként jelenik majd meg a programsorozat kommunikációjában. Mindezeken túl az Ékszerek Éjszakája csapata az elkészült ékszer konceptfotóinak elkészítését is átvállalja a díjazott művésztől.

Edőcs Márta és az Ékszerek Éjszakája Budapest szervezői

2018-ban ezt a díjat Visy Dóri kapta, aki a központi kiállítás tematikájához kapcsolódva készíthette el ékszerkollekcióját, melyet a szeptember 18-i nyitóeseményen a közönség élőben is megcsodálhatott.

Visy Dóri különleges kollekciója a Hybridartspace galériában

Idén a központi kiállítás mellett számos kísérőtárlat is várta az érdeklődőket, s ahogy a nemzetközi pályázók, úgy a hazai kiállítók között is hirdettek győzteseket különféle kategóriákban. A FISE (Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesülete) Besnyői Rita COMING OUT címet viselő kiállítását találta a legjobbnak. A tárlaton bemutatott ékszerek a karantén ideje alatt készültek, alkotójukat a térkövek közt magának utat törő gaz inspirálta a geometrikus és organikus formákból építkező ékszerek megalkotásakor. A négy fal között eltöltött idő hozományaképp az otthon talált maradék anyagok, köztük fa, selyemdarab, gombostű és építési ragasztó, új formát öltöttek és friss jelentéssel gazdagodtak, hála az alkotónak.

Besnyői Rita és az Ékszerek Éjszakája Budapest szervezői

Egy sötét pincébe költöztette le kollekcióját három fiatal ékszertervező és egyetemi hallgató (Balázs Eszter, Jeney Judit, Seres Eszter), akik még ebbe a barátságosnak egyáltalán nem nevezhető közegbe is képesek voltak varázslatot csempészni. Az XYZ kiállításon a három alkotó tengelyei keresztezték egymást, s kerültek tárgyaik párbeszédbe egymással és a látogatóval. A szokatlan anyagok (parafa, építési háló, természetes és szintetikus szivacsok) hol organikus, hol geometrikus formát öltenek, s válnak így együtt a test ékeivé a maguk szerethető, friss és vagány módján. A különleges kiállítás két díjat is bezsebelt: a fiatal trió az Ékszerek Éjszakája Budapest alapító tagjainak díját (Art Jewellery Night Award – The founder team) és a HYPEANDHYPER által felajánlott díjat is hazavihette.

XYZ kiállítás – tervezők: Balázs Eszter, Jeney Judit, Seres Eszter
Az XYZ kiállítás tervezői és az Ékszerek Éjszakája Budapest alapítói

Horváth Henrietta, Rémiás Szilvia és Danicsek Fruzsina közös kiállítása, a „Jettison” egy belvárosi designbolt falai közé csempészte vissza a tengerek élővilágát: Horváth Henrietta a tündöklő korallzátonyok színvilágát zárta ékszerbe. „(Un)limited freedom” címet viselő kiállításában Roskó Mária (a 2019-es év Athens Jewelry Week díjazottja) és Ádám Zsófia képzőművész Ayumi Toyabe táncossal kiegészülve igazán különleges élményt ígért a látogatóknak. A térbeli idomokból felépülő installáción nyomot hagyó táncos megidézte az ékszertervező mozdulatait, felhívva a figyelmet arra, hogy a különféle ékszereszközök hol korlátozzák, hol pedig szabad utat engednek az alkotó energiának.

Első önálló kiállításával jelentkezett az eseményen a németországi Halléban élő Dánfalvi Ildikó, a tavalyi FISE-díj díjazottja, aki élete legfontosabb eseményeit mesélte el ékszerek formájában.

Dánfalvi Ildikó első önálló kiállítása a FISE Galériában

„Új nézőpontból minden megváltozhat” – ezt a címet kapta Biró Zsófia Gizella (a 2018-as FISE-díj birtokosa) kiállítása, amely bár az idei évben nem került be a díjazottak sorába, mégis több szempontból is említést érdemel. A fiatal ékszertervezőt a karantén ideje alatt felhalmozódó szelektív hulladék, a hosszú bevásárlólisták és a bezártság érzése késztette arra, hogy mindezekből előnyt kovácsoljon, s ékszerré formálja gondolatait. A kiállítótérben megjelenő, háromosztatú fésülködőszekrény tükrébe mindannyian belenézhettünk és bűntudat nélkül áldozhattunk a szépség oltárán – a tubusban a fogkrém helyét színesen csillogó kövek váltották fel, és a kígyóként tekeredő fogpaszta is ezüstös ékszerré nemesült (installáció és kiállításarculat: Forrai Ferenc).

Biró Zsófia Gizella kiállítása a Közben Stúdióban

A H6 csoport tagjai (Börcsök Anna, Fazekas Veronika, Fekete Fruzsi, Horányi Kinga, Neuzer Zsófia, Tengely Nóra) is készültek néhány újdonsággal az idei évre. Kiállításuknak a „We need to talk!” címet adták, nem véletlenül: a fiatal ékszertervezők terápiás jelleggel egymáshoz való viszonyukat, a csapaton belül betöltött szerepüket, alkotói attitűdjüket vizsgálva alkották meg tárgyaikat. Érdekes és izgalmas, s a tagok számára bizonyára tanulságos is volt azt látni, melyik alkotó miként gondolkodik saját magáról, hogyan látja a csoport többi tagját, s hogyan fogalmazza meg mindezt ékszerek formájában, legyen szó habkönnyű, egymásba kapaszkodó láncszemekről vagy folyton szerencsét hozó, mindegyik oldalán hatpöttyös dobókockáról.

A H6 csoport kiállítása, a „We need to talk”

Idén sem maradt el az Országos Ötvös Pályázat, melynek célja, hogy a különféle szakintézményekben és szakmai képzéseken résztvevő diákok is megmutathassák magukat és ezáltal bekapcsolódjanak a kortárs ékszertervezők közösségébe. A pályázat ezúttal a „kör” jeligére várta a szakgimnáziumok és felnőttképzésben résztvevők munkáit, melyek közül a legjobbak elismerésben részesültek.

A szombati, meghosszabbított nyitva tartással látogatható tárlatok mellett az eseménysorozat zárásaképp vasárnap délután Lin Csing brit ékszerművész, a Central Saint Martins egyetemi oktatója tartott előadást, melyet online követhettek az érdeklődők.

Az eseményt látva boldogan jelenthetjük ki még ezekben a bizonytalan időkben is, hogy az Ékszerek Éjszakája programsorozatnak sikerült talpon maradnia. Ez a maroknyi ékszertervező által életre hívott esemény valóban kiállta az idő próbáját, s megmutatta, hogy a kortárs ékszertervezés nem pusztán az esztétikumról szól, hanem fontos üzenetek hordozója is lehet, amit a szakma képviselőinek és nekünk, befogadóknak egyaránt meg kell tanulnunk olvasni.

Tengely Nóra ékszere a „Nulla negatív” kiállításon

„Nulla negatív” kiállító művészek (a kiállítás szeptember 29-ig megtekinthető a Hybridartspace galériában):

Aimee Howard-Clinger (US), Anja Eichler (DE), Börcsök Anna (HU), Annarita Bianco (IT), Botos Balázs (HU), Caterina Zucchi (IT), Csou Ju-Cu (TW), Kövér Dóra Rea (HU), Emilie Le Dez (FR), Vékony Fanni (HU), Fekete Fruzsi (HU), Hansel Tai (US), Han Szunin (CN/EE), Holland Houdek (KR), Joshua Kosker (US), Katja Toporski (GE/US), Horányi Kinga (HU), Huber Kinga (HU), Stomfai Krisztina (HU), Németh Krisztina (HU), Laura Forte (IT), Lin Szin-ji (TW), Márton Marianna (HU), Martin Grosman (CZ), Mizuki Tocsigi (JP), Molly Wu (TW), Tengely Nóra (HU), Harsány Patrícia (HU), Philipp Spillmann (HU), Csiang Li (CN), Rho Tang (US), Besnyői Rita (HU), Szong-E Kim (KR), Tara Ko Sunvan (CN), Viktoria Münzker (SK), Wu Meng-Ju (TW), Jungji Csi (KR), Biró Zsófia Gizella (HU), Neuzer Zsófia (HU)

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük