fbpx
Nyomj Entert

Test és tárgy harmóniája | Vincze Borbála

A minket körülvevő tárgyak, tárgycsoportok akár testünk egyfajta kiterjesztéseként is értelmezhetők. E gondolat újraértelmezésére, vizsgálatára tett kísérletet mestermunkájával, egy kísérleti öltözékkiegészítő tárgyegyüttes megtervezésével Vincze Borbála.

Vincze Borbála kiegészítőtervezőt munkájában az emberi test és a viselt tárgy közötti kapcsolat foglalkoztatja leginkább. Diplomamunkájának megalkotásakor is a test és a kiegészítő harmóniájának megtalálása és megteremtése volt legfőbb célja.

A megálmodott kiegészítőegyüttes tagjainak biomorf vonalvezetését az emberi test anatómiája ihlette. Szoborszerű, érzéki formák adják a tárgyak alapját: ezek az érzéki testlenyomatok hűen tükrözik és dokumentálják a tervező érzékeny, önálló alkotói gondolkodásmódját. 

A tervezői folyamat során a dinamikus, testre helyezhető és az azt lekövető formák transzformálódtak át ready-to-wear tárgyakká. Az organikus formavilágot képviselő, nyolc darabból álló, háromfajta bőr felhasználásával készült kollekció finoman egyensúlyozik a funkcionalitás és a konceptualitás határán.  

Az így létrehozott, konceptuális öltözékkiegészítő tárgycsoportot Vincze Borbála útkeresésnek tekinti, illetve válasznak arra a problémafelvetésre, hogy miként definiálhatók és határozhatók meg a biomorf formák és azok határai. 

A kísérletnek szánt projekt mind formaképzésében, mind anyaghasználatában lehetőséget enged arra, hogy továbbgondolva funkcionális és gyártható kollekcióvá váljon. 

Fotók : Vincze Borbála
Vincze Borbála | Facebook | Instagram
Forrás: MOME

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük