fbpx
Nyomj Entert

Tiszta ivóvíz napfényből és tengervízből

A Solar Desalination Skylight egy innovatív fényberendezés, mely napenergia felhasználásával vonja ki a sót a tengervízből, miközben fénnyel is ellátja a háztartásokat.

A Lexus Design Awards-on idén már kilencedik alkalommal díjaztak olyan projekteket, amelyek az életminőség javítása mellett a környezetvédelmet is szem előtt tartják. A díj finalistái között szerepel a Henry Glogau tervezte Solar Desalination Skylight projekt is, mely költséghatékony módon oldja meg az ivóvízhiány és a világítás problémáját is.

A fényberendezés mennyezetre applikálható csillárnak tűnik, valójában azonban egy tetőablakhoz csatlakozik. Ebbe egy csövön keresztül vezethető be a tengervíz, amelyből a nap energiájának segítségével vonja ki a sót az eszköz, a tiszta víz pedig egy csapon keresztül válik elérhetővé. De ez még nem minden: éjszaka a visszamaradt sóoldatot a készülék elektromos töltés előállítására használja, ami a LED-égőket táplálja. Így azok a háztartások is friss vízhez és fényhez juthatnak, amelyekbe sem víz, sem elektromosság nincs bevezetve.

Forrás: YankoDesign

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük