fbpx
Nyomj Entert

Transzcendens lebegés és land art | Egy magyar mérnökiroda bécsi sikere

A TSPC iroda és az osztrák Who Cares?! tervezőiroda közös terveikkel nyertek különdíjat egy új krematóriumra kiírt tervpályázaton.

A landart eszközeivel megfogalmazott urnasétány, a végső búcsút szimbolizáló, lebegő épület és a fények transzcendenciát szimbolizáló kifinomult játéka – ezek voltak azok az építészeti megoldások, melyek miatt méltatták a magyar TSPC mérnökiroda és az osztrák Who Cares?! tervezőiroda közös munkáját, melyet egy bécsi temetőben megvalósítandó új krematóriumi épülethez készítettek.

Fotó: TSPC

A pályázat kiírására azért került sor, mert a Bécsben található temető meglévő tereit szerették volna bővíteni egy új épületrésszel, megnőtt ugyanis az igény a közönség előtt zajló tűzbebocsátási ceremóniára. 

Fotó: TSPC

A koncepció kidolgozásakor az építészeti megoldások mellett a szimbolikára is nagy hangsúlyt fektettek tervezők.  Az épület két lépésen át kíséri a búcsúzókat: az úgynevezett „gondolatok terével” és a „távozó lelkek” terével. A „gondolatok tere” tömör belső világot képez, az élet és a halál közötti könyörtelen, átmenet nélküliségét szimbolizálja – itt a gyászoló figyelme befelé irányul, megélheti a pillanat súlyát és fájdalmát. 

Fotó: TSPC

A „távozó lelkek terében” a végső elbocsátás pillanatait a lebegés és a transzparencia érzékeltetése követik. Az eltávozást jelképezi a hatalmas üvegfal is: az épület üvegfelülete átmenetes megoldással egy pontig teljesen visszatükrözi a környezetét, a krematóriumot körülölelő természeti tájat.

Fotó: TSPC

„A tervezéskor szem előtt tartottuk, hogy olyan épületet hozzunk létre, amelyben mindenki megtalálja a kérdéseit és válaszait, függetlenül attól, hogy a halálra egy átmenet nélküli elmúlásként, lassú alakváltásként vagy a természethez való visszatérésként gondol. Tervünk végigkíséri a felkészülést, a találkozást és az elbocsátás nehéz pillanatait is, egyszerűen, de érzékeny szimbolikával” – fogalmazott Dr. Dienes Szabolcs, a TSPC projektvezető építésze.

Fotó: TSPC

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük