fbpx
Nyomj Entert

Útfestők

Tipográfiailag még az útburkolat festés is lehet izgalmas, főleg, ha kézzel készülnek. Hazánkban sajnos (vagy nem) főként sablonokkal festik fel az egyes útburkolati jeleket, mint pl. a buszsávokat jelsző „BUSZ”, ill. a kerékpárpiktogramokat.

Egy glasgow-i O Street nevű design- és produkciós cég dokumentálta egy napját Tommy „Tam” Lilley-nek, aki 18 éve festi a forgalmi jelzéseket Skócia útjaira. Az ötperces film közeli betekintést enged ebbe a lenyűgöző folyamatba úgy, hogy szinte érezzük az olvasztott fehér jelzőfesték illatát. Az első lépésektől nyomon követhetjük, ahogy Lilley krétával határolja a területet, majd a forró lágyuló keveréket szögletes formába öntve  végigvonszolja az aszfalton, ahol kirajzolódik szabványírása. Bár a betűk időről időre azonos vonalak mentén haladnak, nincs két egyforma felirat.

Lilley hozzátette: “Büszkeség részt venni olyasvalamiben, amit mindenki fog használni.”

O Street úgy döntött, hogy a dokumentumfilmen túl létrehoz egy fontkészletet Lilley- és kollégái segítségével. A betűkészletből, -mely magában foglalja a teljes ábécét és az alternatív karaktereket is- egy komplett arculatotot alkotott ki magának az O Street.

ost-gif-01ostreet-brand2-994x663 ostreet-identity-1 ostreet-identity-5-1020x1378 ostreet-identity-11-994x663 ostreet-identity-13-994x663 ostreet-roadliners ostreet-roadliners8