fbpx
Nyomj Entert

V4PLUS I Kedvenc cseh márkáink vol.1

Nem volt nehéz dolgunk, mikor azon gondolkodtunk, ki legyen az az első néhány cseh márka, akiket bemutatunk. E sorok írójának ugyanis – be kell vallanunk – van némi köze a felsorakoztatott cseh(szlovák) design tárgyakhoz és helyekhez. Régi és új dolgok, egy cseh Borz Kováts-lámpa és a porcelánba öntött mustáros pohár. Lássuk!

Nanovo

Ami nekünk a Fabrika vagy az artKRAFT, az a cseheknek a Nanovo. Talán így tudnánk legegyszerűbben definiálni a vintage bútorokkal és lakáskiegészítőkkel foglalkozó márkát, akik kifejezetten a huszadik század második feléből származó eredeti darabokat újítanak fel. Országhatárok ide vagy oda, a szocializmus korszakából származó bútordarabok láttán mindannyiunknak egyszerre dobban meg a szíve. Mintha egy nyelvet beszélnénk: ez a kultúrkincs nem szorul bővebb magyarázatra, legfeljebb itt-ott egy kis renoválásra, ha feltétlen szükséges.

Azért szeretjük nagyon a Nanovot, mert szerethetővé és trendivé teszi a régről ismerős foteleket, székeket, lámpákat vagy ipari faliórákat. És itt nem puszta styling-ról beszélünk, hanem a hagyományok tényleges megőrzéséről: sok esetben ugyanis a korszak meghatározó (most már idős) tervezőivel együttműködve közelítenek meg egy-egy bútordarabot. A tavalyi Designblok eseményen mi is megbabonázva cövekeltünk le a Nanovo standjánál: ekkor mutatták be Jiří Jiroutek U-453 elnevezésű szekrényének felújított változatát (az eredetit 1959-ben kezdte gyártani az Interiér Praha).

Fontos misszió, amit a Nanovo magára vállalt: a webshop nem csupán egy értékesítési felület, hanem egy komoly gyűjteményi adatbázis is. A legutóbbi felfedezésünk Josef Hůrka Napako lámpája, amely kísérteties hasonlóságot mutat a mi Borz Kováts Sándorunk Vargánya asztali lámpájával. A Nanovi valódi kincsesbánya! Mi totál rákattantunk.

Hanuš Lamr Jewelry

A természet szerelmeseinek egész biztosan megdobban a szívük, amikor megpillantják Hanuš Lamr ékszereit. Néhány évvel ezelőtt fedeztük fel ezeket a filigrán darabokat egy prágai designbolt kirakatában (azóta is fáj értük a szívünk). A meglepő ezekben a letisztult, nőies ékszerekben az, hogy készítőjük férfi: Hanuš 2002-ben, a prágai iparművészeti főiskolán (UMPRUM) diplomázott, majd Izraelben és Németországban szerzett szakmai gyakorlatot.

2011-ben a Külügyminisztérium felkérésére egy különleges brosst tervezett (az egyébként prágai születésű) Madeleine Albright, az Egyesült Államok első női külügyminisztere számára, nem mellesleg pedig a prágai iparművészeti múzeum (UPM) is beválogatta ékszereit a múzeum gyűjteményébe.

Hanuš általában nemesfémeket és drágaköveket használ ékszerei elkészítéséhez: a juhar-, a hárs vagy épp a tölgyfa termését oltja aranyba, ezüstbe, a csipkebogyós fülbevalók és nyakláncok pedig szintetikus korallból készülnek. A mi személyes kedvencünk az ezüst hársfa fülbevaló.

Bisqit

Kétszersült? Tulajdonképpen igen. A biszkvit porcelán alatt mázatlan porcelán tárgyakat kell értenünk, amelyek márványos hatást keltenek. Zömében ilyen és ehhez hasonló porcelánok készülnek a cseh bisqit stúdióban: Martina Žílová és Zuzana Firla kezei alatt különféle használati tárgyak születnek az eszpresszós csészéken keresztül, a különféle tárolóedényeken át egészen a virágtartó edényekig.

Letisztult, minimál és rusztikusabb darabokat is találunk a termékpalettán. A tervezők a porcelán tárgyak ezer arcát mutatják meg a különféle technikák és anyagok használatán keresztül. Különösen közel áll a szívünkhöz a szeladon mázas és a kobalt kékkel festett Enso kollekció. Akadnak matt felületű kőcserép csészék is a kínálatban, mint például a ’Smoke’ névre keresztelt kollekció komorabb, fekete-szürke darabjai. Ha Csehországban élnénk, egész biztosan tőlük választanánk készletet a közeli jóbarátoknak, nászajándék gyanánt.

Playbag

Ezekről a táskákról meg nem mondaná senki, hogy egy kelet-európai városból indult hódító útjára. A csehországi Zlín városa ismerős lehet sokunk számára, ugyanis itt alapította meg gyárát Tomáš Baťa, a „cipőkirály” is, 1894-ben. A Playbag márka története Aleš Loch designerrel kezdődött 2008-ban, aki egy régi ponyvából készítette el az első táskát, amelyet aztán egyre több követett. 2014-ben nyitották meg bemutatótermüket Prágában, s a világ számos pontján viselik büszkén a Playbag hátizsákokat.

Mostanra már a termékpaletta is szélesebb lett: öv- és válltáskák, kézitáskák, pénztárcák, laptop tartók, telefontokok, sőt cipők és zoknik is készülnek a műhelyben vízhatlan ponyvából, vászonból, bőrből és egyéb újrahasznosított anyagokból. Uniszex darabok, időtlen design, magas minőség. Ennyi. A mi nagy szerelmünk a VOLTA hátizsák tűzpiros verziója.

Eva Pelechová

Eva Pelechovától egyetlen kollekció ragadta meg a figyelmünket, de az nagyon betalált. A tervező nem tett mást, mint fogta a régi idők műanyag poharait és porcelánba öntötte őket. Valószínűleg csak nekünk, az egykor volt Csehszlovákia területén felnőtt generáció tagjainak lábad könnybe a szeme a meghatottságtól a mustáros, joghurtos, tejfölös poharak láttán (ezt nézzétek el nekünk).

Az abszolút kedvenc a mustáros verzió, amiről konkrét gyerekkori emlékeink vannak és egykori pontos helyét is ki tudnánk jelölni nagymamánk éléskamrájában. Ha a ’pivo’ mellett egy másik nélkülözhetetlen cseh kifejezést is elsajátítanátok, legyen az  a ’hořčice’, vagyis ’mustár’.


Hetente jelentkező sorozatunkban olyan cseh, szlovák és lengyel márkákat, design szpotokat mutatunk be, akiket érdemesnek tartunk arra, hogy felkerüljenek mentális design térképünkre. Kedvcsináló guide azoknak, akik a szokásos turisztikai látványosságokon túl másra is kíváncsiak.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük