fbpx
Nyomj Entert

Válaszd a magyar designt

December 1-jén, szombaton nyitotta meg kapuit az Ajándék Terminál az Allee Bevásárlóközpontban. Ez a különleges karácsonyi vásár idén rekord számú, összesen 140 hazai tervező termékeit vonultatja fel több száz négyzetméteres üzlethelyiségében. Mayer Kitti projektvezetővel beszélgettünk. Interjú!

Ez a második év, hogy ebben a budai bevásárlóközpontban kap helyet az Ajándék Terminál. Van esetleg valami újdonság, változás a tavalyi vásárhoz képest? 

Nagyon kíváncsiak voltunk, hogyan fogadja majd a közönség az Ajándék Terminált egy bevásárlóközpontban. A tavalyi év tapasztalatai alapján azt láttuk, érdeklődésből idén sem lesz hiány, örömmel térnek majd be hazai tervezőtől vásárolni azok az emberek, akik valami igazán különleges ajándékot szeretnének becsempészni a karácsonyfa alá. Ebben az évben a tavalyinál több, összesen 140 tervező termékeit mutatjuk be. Ez a szám egyébként az Ajándék Terminál történetében is rekordnak számít, hiszen még sosem volt ilyen sok tervezőnk a vásáron. Újdonságnak számít például, hogy idén kicsit bővítettük a termékpalettát és nemcsak ruhadarabokat, divatkiegészítőket, ékszereket, papírárut, lakberendezési termékeket, kerámiát, gyerekjátékokat és bútorokat lehet vásárolni nálunk, hanem olyan kézműves termékeket is (szappant, kozmetikumokat, szörpöket, lekvárokat például), amelyeknek a csomagolása is külön figyelmet érdemel. Az egyik személyes kedvencem a Minka méhészet, akiknek Klement Csaba tervezte a címkéket. Külön öröm lenne számomra, ha a jövőben az Ajándék Terminál keretén belül felhívhatnánk a figyelmet a csomagolásdesign fontosságára, hiszen az ugyanúgy a termék elválaszthatatlan része. Jó lenne minél több pozitív példát megmutatni a közönségnek.

Szerettünk volna nagyobb hangsúlyt fektetni arra, hogy ne csak tárgyakkal találkozzon a vásárló, de a termékek mögött álló tervezőket is megismerje. Éppen ezért készítettünk egy Funzine különszámot, amelyben valamennyi tervezőt bemutatjuk, illetve az üzlettérben és a kirakatüveg felületén is megjelenik a tervezők arcképe. Azt gondolom, fontos, hogy kialakuljon egy személyes kötődés a vásárló és a designer között: ezzel tudjuk ráirányítani a figyelmet arra, hogy sok esetben igenis érdemes a hazait választani.

Fotók: Födémesi Csaba

Régóta tartanak az előkészületek. Gondolom, hatalmas energiát igényel összefogni egy ekkora, több hétig tartó eseményt, ami ráadásul a karácsonyi őrület hevében zajlik. Mesélnél egy kicsit a szervezésről? Mikor kezdtétek el? Hány fős a csapatotok? Hány alkotó szerepel a vásárban?

Az előkészületek már nyár végén elkezdődtek. Szerencsére a bevásárlóközpont vezetősége nyitott volt arra, hogy ebben az évben is magyar designerekkel töltsük meg ezt a több száz négyzetméteres üzlethelyiséget. Az installáció tervezése, a szponzorok felkutatása, a velük való egyeztetés, a gördülékeny üzemeltetéshez szükséges valamennyi infrastrukturális feltétel megteremtése embert próbáló feladat. A Hybrid Art Management, aki a kezdetek óta bonyolítója ennek a vásárnak, hozzám hasonlóan szívén viseli a hazai tervezők ügyét. Idén valóban többen kellettünk ahhoz, hogy olyan vásárt valósítsunk meg, amely lenyűgözi a bevásárlóközpont közönségét. A projektstáb nagyjából 10 főből áll: ennyi emberre szükség is volt, hiszen nagyon sok mindenre kellett figyelnünk – az engedélyeztetésektől, az installáció és a kreatívok megtervezésén át, az eladói gárda koordinálásáig, hogy csak néhány példát említsek. Alapvetően én, mint projektvezető tartottam a kapcsolatot mind a 140 tervezővel: folyamatos e-mailezés, telefonos és később helyszíni egyeztetés, problémamegoldás. Ekkora létszámnál minden kérésnek eleget tenni nem kis kihívás.

Fantasztikus lehetőség a magyar tervezőknek, hogy egy forgalmas bevásárlóközpontban is árusíthatják termékeiket. Új vevőkör alakulhat ki, illetve szuper jó alternatívát mutathatnak a fast fashion darabok és egyéb tömegtermékekkel szemben. Mennyire van elmozdulás abban – akár az Ajándék Terminálnak köszönhetően is -, hogy esetleg a hazai alkotók termékeit jobban vásárolják az elmúlt időszakokhoz képest? Mit mesélnek a designerek az eladásaikkal kapcsolatban? Design-teoretikusként mit gondolsz erről?

Számszerű adataim ugyan nincsenek, de a környezetemben azt látom, hogy egyre gyakrabban merül fel az emberekben az igény, hogy hazai tervezőtől vásároljanak. Én magam is igyekszem jó példával előállni, ami nem azt jelenti, hogy csak és kizárólag magyar designerektől vásárolok, de figyelek arra, hogy legalább egy hazai tervezőtől mindig legyen nálam vagy rajtam valami, amire azt mondhatom, ha megkérdezik: igen, ez hazai. Én valahogy azt szeretném elérni, hogy a jó designról ne azt gondolják, hogy luxus (még ha bizonyos esetekben az is), hanem hogy egy lehetséges alternatíva, ami mellett érdemes letenni a voksunkat, és érdemes rá büszkének lenni. Azt gondolom, hogy ha ezt sikerül megértetni az emberekkel, az már fél siker. Pláne manapság, amikor az egész slow life mozgalom dübörög és a tudatos vásárlás fontosságát sem kell magyarázni annak, aki szeretne odafigyelni magára és a környezetére. Az Ajándék Terminál ilyen szempontból valóban speciális, mert bár egy alapvetően „kapitalista” közegbe van ágyazva, mégis olyan termékkínálatot képes felmutatni, amelyet a többi világmárka nem. Olyan termékeket, amelyek idehaza készülnek, s amelyekkel érzelmileg könnyebb azonosulni. A vásárlás a mi döntésünk, és ha egy hazai terméket vásárolunk, azzal egy hazai tervezőt, hazai kisvállalkozást támogatunk. Szerintem ez az Ajándék Terminál legfontosabb üzenete, s úgy látom, ezt egyre többen értik.

A vásár területén különböző workshopokat is tartanak majd az Ajándék Terminálban. Kiemelnél nekünk párat, szerinted melyikre érdemes mindenképp regisztrálni?

A ReCreativity csapata több alkalommal is tart majd kreatív foglalkozásokat, ahol kicsik és nagyok egyaránt elkészíthetnek valami kis apróságot a karácsonyfa alá. Ezen kívül néhány tervező is vállalkozott arra, hogy workshopot tartson: lesz például pantalló és kiegészítő mintázó workshop a Pici and the city-vel, pecsétkészítő workshop az ArtiStamp vezetésével, a Bublab márkával pedig bárki összeállíthatja saját ünnepi üvegkertjét.

Egy olyan esemény, amely ennyi alkotót tart össze, magában rejti a lehetőséget, hogy őket támogatva további alkalmakat szervezzen. Van esetleg ezzel kapcsolatban valami tervetek? Illetve: neked a következő nagy projekted a Talent for Good – jótékonysági aukció. Mesélnél egy picit erről is?

Az Ajándék Terminál épp az időszakos jellegéből fakadóan olyan sikeres, pláne hogy a karácsonyi időszakban az emberek szívesebben vásárolnak. Kérdés, hogy ugyanez a formátum ugyanezen a helyen, de az év egy másik szakaszában is megállná-e a helyét. Azt gondolom, hogy van potenciál az Ajándék Terminálban, csak kérdés, hogy milyen termékkínálattal, mikor és hol jelenik meg. Elképzelhetőnek tartom, hogy hosszútávon nemcsak karácsonykor és nemcsak Budapesten, de az ország más szegletében, akár utazó jelleggel is megvalósulhatna a vásár – ez még a jövő zenéje.

Az Ajándék Terminált a Design Terminál indította útjára még 2011-ben, ennek része volt a hagyományos jótékonysági aukció is. Ez a két esemény kéz a kézben járt, de a Design Terminál átalakulásával kikerült a portfolióból az Ajándék Terminál, helyette megmaradt a jótékonysági aukció, ahol már nemcsak egyedi design tárgyak, de hazai innovátorok, start-upok felajánlásai, szolgáltatásai is kalapács alá kerülnek. Természetesen van némi átfedés a két esemény között: az aukció felajánlói között találunk olyan tervezőket, akik termékeikkel az Ajándék Terminálon is megjelennek, ilyen például a Visy Dóri a dorivisy márkával, az AB Concrete Design, a KUVIK, a Hosszúlépés. Járunk? vagy a Pici and the city, valamint a Logifaces és Szőke Gábor Miklós is egy-egy különleges darabot ajánlottak fel a jeles eseményre. Az ő termékeikkel az Ajándék Terminál polcain találkozhat az, aki az árverésről esetleg lemaradt volna.

Ennyi sok igazán minőségi, szép holmi között lenni egész nap szuper lehet! Te is innen inspirálódsz, veszed majd meg a családnak, barátoknak az ajándékokat? 

A nyitás előtti legnagyobb hajtás és őrület közepette is képes voltam a csodaszép tárgyak hatása alá kerülni. Egy helyen ennyi klassz termékkel foglalkozni valóban kiváltság. A legjobb rész az, amikor bejövök korábban a boltba, még nyitás előtt és nyugiban végigpásztázom a polcokat. Csak úgy, a saját örömömre. Ha lenne három kívánságom, hogy mit választanék magamnak a mostani kínálatból, akkor is nehéz dolgom lenne.

A családom pedig már hozzászokott, hogy mindig valamilyen hazai design terméket ajándékozok nekik, úgyhogy valami kis apróság biztosan jut majd mindenkinek. Ha más nem, egy koviubis vagy kürtőskalács illatú autóillatosító a Sator Space-től, akik nem mellesleg földijeim is (mosolyog).

 

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük