fbpx
Nyomj Entert

KELE Clothing | Szeretettel készült ruhadarabok

Természetes és minőségi alapanyagból készült, kényelmes és egyedi kötött ruhadarabok izgalmas textúrákkal, amelyben találkozik a tradíció és a letisztult formavilág, előtérbe helyezve a fenntarthatóságot. A KELE Clothing alapítójával, Kele Ildikóval beszélgettünk 2011-ben alapított márkájáról és legújabb kollekciójáról.

Vikárius Réka írása

 

A KELE Clothing-ra jellemző a letisztult, egyszerű formavilág és a tradíció ötvözése, amelyben fontos szerepet játszik a minőségi anyaghasználat és a fenntarthatóság. Kiknek tervezed a ruhadarabjaidat, hogyan jellemeznéd a vásárlóidat? Gondolkodsz-e esetleg a célcsoportod bővítésében?

A KELE vásárlói olyan fiatal felnőttek, akik egy-egy ruhadarabot hosszú távra vásárolnak, érzékenyek a minőségre és a kényelemre, fontos számukra, hogy természetes alapanyagokat viseljenek, és hogy a ruháik szeretettel készüljenek. Valójában szerintem bárki talál kedvére való darabot a kínálatunkban.

Kollekcióidat mindig egy sajátos, egyedi és átgondolt világ köré építed, amelyekben fontos szerepet játszik a folytonosság megteremtése is: közös elemként emelhető ki pl. a természet-közeliség vagy a klasszikus csíkos minta. Emellett több kollekciódban is fellelhető inspirációs forrásként Kárász Ilonka illusztrációi vagy Kárász Mariska textiltervező művész munkássága. Kiket tartasz még példaképeidnek, milyen más forrásokból inspirálódsz?

Ők már elég régóta nagy kedvenceim, szuper izgalmas a világuk, ahogyan a magyar népi díszítőművészetet egyedi módon ötvözik az avantgárddal és a modern amerikai stílussal. Különösen kedvelem még a szintén testvérpár által alapított Toogood-ot, amit egy építész barátom mutatott évekkel ezelőtt. A divattervezést az építészet, a formatervezés és a festészet felől közelítik meg, hagyományos munkaruházatból inspirálódó, strapabíró öltözékeik praktikusak és szobrászati jellegűek. A tervezés során bármi tud inspirálni. A természet, a környezetem, egy hangulat, egy ember, egy történet, egy zene, egy tevékenység, vagy akár egy étel. Nagyon szeretek kicsi japán lifestyle boltok kínálatában kutakodni, kötős és hímzős oldalakat böngészni, új édességrecepteket kipróbálni, furcsa japán filmeket nézni, zenét hallgatni, teázni és Rafael Rozendaal haiku-kat olvasni.

Legújabb mini kollekciód a ROCKING THREADS nevet viseli, amelyet a korábban is említett Kárász Mariska hímzései, illetve a kőzetek világa inspirált. Mesélj egy kicsit a koncepció hátteréről, motívumvilágáról, illetve anyaghasználatáról. Milyen szereped volt az egyes minták kivitelezésében?

Valójában az elmúlt másfél évben nagyon nagy átalakuláson ment keresztül a tervezői gondolkodásom. Rájöttem arra, hogy nem szeretnék többé a divatipar hagyományos dinamikája szerint dolgozni, mert kis cégként ezzel a tempóval pont azt kezdtem elveszíteni, ami miatt szeretem ezt a szakmát, a „csinálás” örömét. Szeretem saját kezűleg elkészíteni a mintadarabokat, de az iparági szezonalitásnak megfelelően, amikor egyszerre kell három kollekcióval dolgoznom, egyszerűen nem tudtam annyi időt szánni egy-egy ruhadarabra, amennyit szerettem volna. Néha kicsit irigykedem is a hallgatóimra, akiknek lehetőségük van még szabadon játszani, kísérletezni „következmények” nélkül.

Tavaly voltam velük először egy hímzőhétvégén Mezőkövesden, ami annyira magával ragadott, hogy nem tudtam szabadulni a gondolattól, csak hímezni akartam. Nem szerettem volna korlátok közé szorítani magam, csak élvezni magát a tevékenységet és a színeket. Így született az ötlet, hogy amorf kőzeteket, ásványokat hímezzek, hiszen ezek is olyan képződmények, amik folyamatosan épülnek, alakulnak. A hímzések színvilága pedig visszaköszön a tél nélkülözhetetlen, csíkos és egyszínű oversized pulóverein. A cél egyszerű: letisztult, praktikus, meleg, gyapjú termékeket készíteni különleges mintákkal és színkombinációkkal.

A KELE évente két szezonális kollekcióval jelenik meg, termékpalettájában pedig különböző kötött ruhadarabok, téli kiegészítők, mint sapka vagy sál, de lakástextil is megtalálható takaró formájában. A közeljövőben tervezed-e a márka kínálatának bővítését, milyen újdonságokra számíthatunk?

Az utóbbi időben egyre jobban foglalkoztat a lakás-kiegészítő tárgyak készítése. A jövőben szeretnék sokkal többféle takarót készíteni, az ágytakaró mérettől a babatakaró méretig. Idén például az Autistic Art aukciójára készítettem takarókat autista fiatalok rajzaiból. Nagyon élveztem.

Tavaly elkezdtem kézzel konyhai kiegészítőket is kötni, de a terveim között szerepel kötött tárolók, és fürdőszobai textilek készítése is.

Termékeid webshopon, illetve a The Garden Studio, a MONO art & design és a ZUN Store-ban is megtalálhatók. A nemzetközi piacon kik a viszonteladóid, hol hangsúlyosabb a jelenléted? Melyek az erre vonatkozó jövőbeli terveid?

A nemzetközi piacok közül a japán és a dél-koreai a legerősebb. A jövőben szeretnénk erősíteni a közvetlen online értékesítésünket.

Mi jelenti számodra a legfontosabb mérföldkövet a márka életében?

Az első legfontosabb mérföldkő az volt számomra, amikor eldöntöttük, hogy csak a kötött termékekre fókuszáljunk. A második pedig az, amikor elfogadtam, hogy nem kell félévente nagy, új kollekcióval kijönni, el kell engedni és átadni magam az alkotás örömének.

Ha szeretnél te is a KELE életérzés részese lenni, látogass el 2018. december 6. és 8. között a KELE Holiday Market-re. A karácsonyi pop up store-ba a best seller darabok mellett az új kollekció és egyéb újdonságok is megtalálhatók. Ajándékozz KELE-t az Ünnepekre!

 

Fotók: Tarján Gergely

MUA: Demény Kinga

Modellek: Szederkényi József, Demeter Lilla és Szederke (a kutya)

KELE Clothing web
KELE Clothing Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük