fbpx
Nyomj Entert

A kevesebb több | SALAK Studio

Kézzel készült, szoborszerű bútordarabok, amelyekben a minimalista formavilág a részletek és az egyszerűség iránti szenvedéllyel találkozik. A lengyel SALAK Studio filozófiája szerint a kevesebb több, és semmiképpen sem unalmas. Alicja Korbut formatervezőt, a márka alapítóját kérdeztük.

Alicja eredetileg enteriőrtervezőnek tanult, de a lengyel és a skandináv bútortervezés mindig is szenvedélyei közé tartozott. Kiskorától kezdve sok időt töltött fafaragó nagyapja mellett, így a fa megmunkálásához is szoros kapcsolat fűzi. Alicja motivációja arra, hogy elindítsa saját bútormárkáját, mégsem teljes mértékben ehhez köthető.

„Belsőépítészként dolgozva jöttem rá, hogy nagyon kevés jó minőségű, egyszerű, minimalista bútor van a piacon. Arra gondoltam, miért ne hozhatnám létre a saját bútormárkámat, olyan darabokat megálmodva, amelyekkel én is szívesen megtölteném környezetem?” – emlékezett vissza a tervező.

A márka elnevezése a szalakkapálma gyümölcséhez, vagyis a kígyógyümölcshöz (más néven salak) köthető: a márkanév tulajdonképpen a gyümölcs törtfehér színét jelöli, Alicja első kollekciójának egyik központi színére utalva. „A SALAK név számomra szentimentális jelentéssel bír” – emelte ki. Továbbá, ahogy Alicja felhívta rá a figyelmünket, a márka neve egyéb rejtett utalásokat is magában hordoz: „A keresztnevem és a vezetéknevem rövidítése is megtalálható benne: az S betű a stúdió szót jelöli, az ALA a keresztnevem rövidebb formája, a K pedig a vezetéknevem első betűje.”

Bútordarabjaiban az időtlen, egyszerű geometrikus formák, a kézművesség és a tartós anyagok a legfontosabb hívószavak; a tárgyak elsősorban fémből és tömör fából készülnek. „Az egyes bútorok elkészítésébe a teljes szívemet beleteszem, minden részletre törődéssel figyelek, hogy tökéletes legyen” – mondta el.

„Próbálom megmutatni és kiemelni, hogy a minimalizmus nem unalmas, sőt, kifejezetten izgalmas tud lenni” – tette hozzá. „Gyakran téves az a feltételezés, hogy a minimalista bútorok egyszerűbb kivitelezési technikákkal készülnek. Sikerült például egy olyan, speciális hegesztési módszert kifejlesztenünk, amelynek köszönhetően a kötések helyei szinte láthatatlanok – ez sok hegesztőmester számára jelent kihívást. De egyéb kivitelezési korlátok is felmerülhetnek: ilyen például a fagömbök készítése, amit sok asztalos csak kisebb méretben tudott kivitelezni. Én mára megtanultam elkészíteni a számomra megfelelőt – nem hiszek a korlátokban, azt gondolom, ha valamit nagyon szeretnénk, kemény munkával meg tudjuk valósítani” – részletezte.

A SALAK stúdió repertoárjában kőris, fenyő és acél kombinációjából kézzel készített, fehér, fekete, törtfehér és mélyzöld árnyalatú dohányzóasztalok közül válogathatunk, melyeket akár ülőalkalmatosságként is használhatunk. Alicja elmondása szerint a kollekció étkezőasztalokkal és székekkel is bővül majd a közeljövőben.

SALAK studio | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük