fbpx
Nyomj Entert

„A magyar bor közös szívügyünk!” | dpwines

Magyarország huszonkét borvidékén közel százötven fajta szőlőt termesztenek. Egy palack bornak körülbelül nyolcvan százaléka víz. Egyes palackokra vegán címke kerül, hiszen annak ellenére, hogy szőlőből készül, nem minden bor vegán. Narancsbort Magyarországon is készítenek, de ennek valójában semmi köze a narancshoz. Ilyen és hasonló érdekes információkról, tényekről és tudnivalókról tájékozódhatunk a dpwines Instagram és Facebook-oldalának segítségével, a borfogyasztási etikett szabályai és izgalmas bor-étel párosítások mellett. P. Szabó Miklóssal, Dabronaki Dáviddal és Farkas Dénessel, a kezdeményezés elindítóival beszélgettünk.

A dpwines ötlete sok évvel ezelőttre nyúlik vissza. A felület tulajdonképpen egy edukatív online platform, amely könnyed, érthető formában és szerethető illusztrációk segítségével adja át a borral kapcsolatos, izgalmas tudnivalókat – nem kell hozzá sommelier-tudással rendelkeznünk, hisz mindenkit megszólít, aki szeretné kicsit jobban felfedezni a borok világát. A kezdeményezés mögött álló csapatot három jó barát: P. Szabó Miklós, Dabronaki Dávid és Farkas Dénes alkotja, akik maguk is a bor szerelmesei közé tartoznak.

„Mint sokan mások, úgy fiatalkorunkban mi is jártunk szüreten. Nagyon megtetszett nekünk a sürgés-forgás, az a csípős, hűvös idő, és hogy a nap végén finom, édes must került a poharunkba. Ahogy idősebbek lettünk, persze már azt a bort is megkóstoltuk, amit láttunk, honnan jön, és lenyűgözött bennünket a folyamat és fejlődés. Sokat segített, hogy pár éve megismerkedtünk szakemberekkel, akik nagyon sokat tanítottak nekünk, és aktívan elkezdtünk foglalkozni a borokkal baráti körünkben. Amikor pedig eljutottunk helyszínekre kóstolni, és a tokaji szőlősorok közt vagy a Badacsony árnyékában néztünk végig a tőkéken, belebizseregtünk a látványba. Az első ilyen élmény után teljesen átszellemültünk és olthatatlan vágyat éreztünk, hogy minél többet tudjunk meg a borokról, és a vidékekről, ahonnan érkeznek” – mondták el.

„Nem volt könnyű az ismereteket összegyűjteni, ugyanis szét voltak szórva könyvekben vagy az interneten. Ha már összeszedtük és megtanultuk őket, valamilyen formában át akartuk adni másoknak is, hogy aki szintén érdeklődik a téma iránt, találjon egy könnyen emészthető információkat összefoglaló oldalt. Ekkor még nem tudtuk, hogy milyen platformon szeretnénk ezt elkezdeni. Ahogy telt az idő, az online tanulás szinte a mindennapok részévé vált a legtöbb embernél, ezért idén tavasszal úgy döntöttünk, hogy a két legnépszerűbb közösségi felületen kezdjük el az edukációt, így a dpwines a Facebookon és Instagramon indult el. Célunkként azt fogalmaztuk meg, hogy a magyar borok szeretetét át kell adjuk az embereknek”  – folytatták.

A platform fejlesztésének és folyamatos építésének érdekében Miki felel a borral kapcsolatos szakmai tartalmakért, Dávid – aki nem mellesleg diplomamunkájában is egy balaton-felvidéki borászat arculatát tervezte meg – a tartalmat illusztráló grafikákért, Dénes pedig szintén a grafikai kérdésekben szokott ötletelni, valamint az animációkészítés is feladatai közé tartozik. A csapat munkájában továbbá fontos még megemlíteni Lesti Zoli nevét, aki a végleges szövegek szakmaiságát szokta ellenőrizni, illetve Barkóczi Noémit is, aki pedig az alap grafikai irányt és arculatot alkotta meg.

„Manapság mindenki rohan, az információval rövid ideig foglalkoznak az emberek, így a tervezésénél olyan vizuális irányba indultunk, hogy ha valaki rápillant egy posztunkra, egyből megértse és megragadja őt, ami rajta található” – részletezték.

A dpwines felületein az alapítók igyekeznek minden a borokkal, azok fogyasztásával, valamint elkészítésének részleteivel kapcsolatos témát lefedni, de emellett borfajtákkal, borvidékekkel, szakszavakkal, etikettel és izgalmas bor-étel párosításokkal kapcsolatos információkat is elsajátíthatunk segítségükkel. A csapat azt is fontosnak tartja, hogy felhívja figyelmünket a magyar borok kimagasló minőségére, hiszen hazánkban is vannak olyan borok, amelyek világviszonylatban is megállják a helyüket. „Sajnos a fogyasztók egy része nemcsak ezeket a csúcsborokat nem ismeri, hanem az elérhető áron kapható és egyébként ugyanúgy kiváló minőségű tételeket sem. Ezen szeretnénk változtatni, hiszen a magyar bor közös szívügyünk!” – emelték ki.

Mivel a dpwines nem csak online módon szeretne közösséget építeni, a közeljövőben borkóstolóikon is részt vehetünk majd, ahol az alapítók által megálmodott bor-étel párosításokat is kipróbálhatjuk. További érdekesség, hogy a dpwines csapata már dolgozik saját borainak elkészítésén, sőt, egy könyv kiadásán is gondolkodnak. Mi már nagyon várjuk az újdonságokat!

dpwines | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük